• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zastava" se seli u Afriku?

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević izjavio je Tanjugu "da postoje inicijative da se kragujevački automobili proizvode u afričkim zemljama".

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević izjavio je Tanjugu "da postoje inicijative da se kragujevački automobili proizvode u afričkim zemljama".

"Postoje inicijative i zainteresovanost pojedinaca iz inostranstva da se kompletan sadašnji program proizvodi u Africi, ali u ovom trenutku još ne možemo da kažemo da je to namera koja je potpuno izvesna", rekao je Radojević.

On je naveo da je jedna od tih inicijativa da se model "florida" proizvodi u Kongu, ali nije želeo da navede koji su to pojedinci koji stoje iza tih inicijativa.

On je naglasio da je reč o početnim interesovanjima da se u afričkim zemljama proizvode sadašnji modeli "Zastave", jer se se od idućeg meseca u pogonima Fabrike automobile ukida proizvodnja "zastave 101", "floride" i "juga" zbog ugovora sa FIAT-om, dodajući da se "poslovodstvo u to neće mešati".

"To je obaveza Agencije za privatizaciju i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja", rekao je Radojević i podsetio da je "Zastava" svojevremeno izvozila u 74 zemlje, među kojima u u afričke zemlje.

"Zastava" u Egipat još, u delovima, izvozi automobil ''zastava128'', koji se već deset godina ne proizvodi za domaće tržište.

Reč je o automobilu čija je proizvodnja počela 1980. godine minulog veka i do danas je proizvodeno oko 250.000 tih vozila. Nešto više od 100.000 je prodato kupcima iz Afrike.

Tamošnje firme koje godišnje uvezu oko 2.000 ''zastava 128'', u rasklopljenom stanju, osvojile su 40 odsto proizvodnje rezervnih delova za taj automobil.

Potpisivanjem ugovora između Srbije i FIAT-a o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu", a potom i osnivanje zajedničkog privrednog društva "FIAT automobili Srbija" predviđeno je da se ukine proizvodnja sadašnjih modela automobile u pogonima kragujevačke fabrike automobila.

Zvanično nije precizirano šta će biti sa opremom i proizvodnim linijama za proizvodnju tih modela automobila, osim da će nešto od opreme zadržati FIAT.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image