Supruga francuskog ambasadora u Srbiji Mari Pjer Teral, napisala je knjigu "Umeće življenja na francuski način", koja osim recepata sadrži i uputstva kako postaviti sto i ponašati se tokom obeda.
Često ćete čuti da su francuska vina najbolja na svetu, francuski sirevi nezamenljivi, francuski poljubac nezaboravan, a o modi i da ne govorimo.
Ako želite da probate nešto od toga ne morate otići u Francusku, za početak je dovoljno da zavirite u knjigu "Umeće življenja na francuski način", koju je napisala supruga francuskog ambasadora u Srbiji Mari Pjer Teral.
"Pošto nas uveravaju da je naša kuhinja najbolja, htela sam da vam dam nekoliko recepata za jela koja služimo gostima u pokušaju da im omogućimo da uživaju u ukusima i raznovrsnosti francuske kuhinje“, rekla je Mari Pjer Teral na konferenciji za štampu u Francuskom kulturnom centru, gde je predstavila svoju knjigu "Umeće življenja na francuski način".
Kjniga je nastala kao plod jednogodišnje saradnje sa kuvarom Zoranom Milenkovićem i izdavačkom kućom "Laguna".
"Primanje gostiju ne znači samo spremiti ukusna jela i poslužiti dobra pića. Naši prijatelji su često u nedoumici kada je o zamršenim pravilima francuskog protokola reč, zato sam pokušala da vam prenesem svoje tridesetogodišnje iskustvo u diplomatiji“, objasnila je supruga francukog diplomate.
Svi recepti u knjizi su "provereni“ - potekli od kuvara Zorana Milenkovića koji već sedam godina radi u francuskoj ambasadi u Beogradu.
"Svi misle da je francuska kuhinja komplikovana i skupa. Ovom knjigom smo pokušali da opovrgnemo predrasude. Objavljene recepte mi spremamo u ambasadi, od namirnica koje možete kupiti na beogradskim pijacama“, objasnio je kuvar Zoran Milenković i posebno izdvojio nekoliko jela iz knjige: krem čorbu od bundeve sa dodatkom kestena, tart od šljiva, guščiju džigericu i uštipke sa jagodama.
"Nigde nisam jela tako lepe jagode kao u Srbiji. Obavezno ih koristite za pripremanje slatkiša“, rekla je Mari Pjer Teral i svima poželela prijatnu gastronomsku šetnju kroz Francusku.
A Votre santé!
Potrebno za šest osoba: Ako želite da probate nešto od toga ne morate otići u Francusku, za početak je dovoljno da zavirite u knjigu "Umeće življenja na francuski način", koju je napisala supruga francuskog ambasadora u Srbiji Mari Pjer Teral.
"Pošto nas uveravaju da je naša kuhinja najbolja, htela sam da vam dam nekoliko recepata za jela koja služimo gostima u pokušaju da im omogućimo da uživaju u ukusima i raznovrsnosti francuske kuhinje“, rekla je Mari Pjer Teral na konferenciji za štampu u Francuskom kulturnom centru, gde je predstavila svoju knjigu "Umeće življenja na francuski način".
Kjniga je nastala kao plod jednogodišnje saradnje sa kuvarom Zoranom Milenkovićem i izdavačkom kućom "Laguna".
Kako postaviti sto i ponašati se tokom obeda
To nije klasična knjiga recepata već svojevrstan gastronomski vodič kroz Francusku. Sastoji se iz tri dela. U prvom je autorka dala prikaz same ambasade u Beogadu, zatim slede recepti po regijama u Francuskoj, a na kraju knjige se nalazi nekoliko tekstova o pravilnom ponašanju za stolom, kao i o tome kako se postavlja sto - gde staviti čašu, viljušku, nož..."Primanje gostiju ne znači samo spremiti ukusna jela i poslužiti dobra pića. Naši prijatelji su često u nedoumici kada je o zamršenim pravilima francuskog protokola reč, zato sam pokušala da vam prenesem svoje tridesetogodišnje iskustvo u diplomatiji“, objasnila je supruga francukog diplomate.
Svi recepti u knjizi su "provereni“ - potekli od kuvara Zorana Milenkovića koji već sedam godina radi u francuskoj ambasadi u Beogradu.
"Svi misle da je francuska kuhinja komplikovana i skupa. Ovom knjigom smo pokušali da opovrgnemo predrasude. Objavljene recepte mi spremamo u ambasadi, od namirnica koje možete kupiti na beogradskim pijacama“, objasnio je kuvar Zoran Milenković i posebno izdvojio nekoliko jela iz knjige: krem čorbu od bundeve sa dodatkom kestena, tart od šljiva, guščiju džigericu i uštipke sa jagodama.
"Nigde nisam jela tako lepe jagode kao u Srbiji. Obavezno ih koristite za pripremanje slatkiša“, rekla je Mari Pjer Teral i svima poželela prijatnu gastronomsku šetnju kroz Francusku.
A Votre santé!
Šampinjoni u konjaku
- 1 kg šampinjona
- 3 supene kašike maslinovog ulja
- 2 limuna
- 1 veza začina (peršun, lovor i majčina dušica)
- 3 paradajza
- kečap
- 1 dl konjaka
- 2 dl soka od paradajza
- so
- zeleni biber
Priprema:
Šampinjone očistiti i oprati. Manje ostaviti cele, a veće iseći na polovine ili četvrtine. Paradajz oljuštiti, očistiti od semenki i iseći na kockice.
U posudu sa zagrejanim maslinovim uljem dodati paradajz i vezu začina i propržiti oko 5 minuta. Zatim dodati šampinjone i limunov sok, biber i so. Zaliti sokom od paradajza, pokriti i dinstati oko 20 minuta. Pred kraj dodati kečap i konjak i malo maslinovog ulja.
Ovo jelo se servira hladno tako da mora da ostane nekoliko sati u frižideru.
Piletina na šarantski način
Potrebno za pet osoba:
- 1 pile od 1,5 kg
- ulje
- 2 glavice luka
- dve čaše vina (šarantskog pinoa ili šardonea)
- dve čaše soka od grožđa
- veza začina (peršun, lovor i majčina dušica)
- 100 g putera
- 1 kašika brašna
- 100 g sveže pavlake
- 300 g krupnog belog grožđa
Priprema:
Pile iseći na parčiće, posoliti, dodati vezu začina, zaliti sokom od grožđa i ostaviti preko noći da odleži.
Belo grožđe oljuštiti i izvaditi mu koštice. Propržiti luk i piletinu na puteru, zaliti ih vinom i marinadom u kojoj je pile bilo preko noći i dinstati dok piletina ne počne da se odvaja od kostiju. Tada pile izvaditi iz posude u koju treba dodati svežu pavlaku i grožđe. Ukuvati malo i pre služenja sos sipati preko piletine.
(MONDO)