• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzika Ramba Amadeusa čuva mozak

Kombinacijom muzike i stručnih definicija, Rambo Amadeus i doktoranti Instituta za biološka istraživanja Srbije predstavili su javnosti neurologiju u okviru „Nedelje svesti o mozgu“.

Svake godine u martu se održava „Nedelja svesti o mozgu“, to je globalna kampanja za podizanje svesti o značaju neurologije i napretku u istraživanjima na tom polju. Inače, neurologija je nauka koja se bavi poremećajima u ljudskom nervnom sistemu.

U krcatoj sali „Amerikana“ beogradskog Doma omladine, publika je uživala u već poznatim pesmama Ramba Amadeusa sa nešto izmenjenim tekstovima. Ovoga puta reči za pesme su „pisali“ doktoranti Instituta za biološka istraživanja, oni su ujedno bili i zvezde na sceni zajedno sa Rambom. Reči pesama su bile definicije šizofrenije, depresije, agresije...

Ivana Bjelobaba ispred Društva za neuronauke Srbije je najzaslužnija što se ova manifestacija održala. Njihova želja je da se što više popularizuje nauka ali da se čuje za njihovu organizaciju.

Rambo Amadeus izveo je deset svojih pesama, a zašto baš Rambo?

„Svaka Rambova numera, pored toga što je zabavna i predstavlja neku vrstu šale, ima takvu poruku da može da se poveže sa neurobiologijom i onime što mi radimo. Na početku, mi smo imali spisak od 24 njegove pesme ali smo morali da ga suzimo na 10 pesama“, rekla je Ana Parabucki, doktorantkinja Instituta za biološka istraživanja.

Najmoćniji „kompjuter“ na svetu je ljudski mozak. Mozak, iako po masi ne tako značajan, troši čak 20 posto od ukupne ljudske potrebe za kiseonikom. Šizofrenija i depresija su stanja koja se mogu lečiti i muziko – terapijom, a videćemo da li će nam Rambo popraviti raspoloženje sa svojom pesmom „Euro – neuro“ na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije gde će predstavljati Crnu Goru, sigurno neće škoditi. Čuvajte svoj mozak.

(MONDO)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beba

mozak je se napunio!

Paznja

Mozak se puni!

SERIJE