U srcu Beograda, na Dorćolu, u dvorištu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, raste loza od koje se pravi Beogradsko varoško vino.
Dok prolazite kroz ulicu Rige od Fere ni ne sanajate da se iza jedne od zgrada nalazi loza koja svake godine daje oko 150 kilograma ploda od kojeg se pravi vino. Sorta koja je najzastupljenija je Slankamenka, ali nije jedina u dvorišnom vinogradu.
Čokot loze star preko 80 godina, održava njegov vršnjak Petar Despotović koji kaže da mora mnogo da se trudi jer je održavanje loze u dvorištu okruženom zgradama zahtevan posao. Lozi je potrebno dosta sunca, a u gradskim uslovima to nije uvek jednostavno postići.
Zato čika Pera redovno vodi evidenciju koliko je kiše palo po kvadratnom metru, koji dan će biti sunčan, kada treba prskati lozu kako bi bila zaštićena od štetočina i bolesti. Grafikoni koje on pravi, brojevi i tabele, pokazuju da uzgoj loze nije samo zalivanje i branje ploda.
Ekologija je jako bitna čika Peri, pa se trudi da sve bude u tom maniru i da se ekološki standardi ispoštuju od početka do kraja, od branja ploda pa sve do sipanja vina u ambalažu i čuvanja u podrumu.
Ponos malenog vinskog podruma na Dorćolu je vino Golubica i ima ga najviše, ali nije to najzanimljivije.
"Imamo i vino inspirativnog naziva, crno vino koje se zove Potento!", kaže Petar. Kome ne pomaže Potento, može da proba i Potento plus.
Beogradsko varoško vino zastupljeno je i na raznim manifestacijama kao što je Dan planete zemlje ili Svetski dan zaštite životne sredine, pa možete tamo da ga probate, da uživate u Golubici uz nedeljni ručak ili da poboljšate svoj ljubavni život sa Potentom.
(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)
Čokot loze star preko 80 godina, održava njegov vršnjak Petar Despotović koji kaže da mora mnogo da se trudi jer je održavanje loze u dvorištu okruženom zgradama zahtevan posao. Lozi je potrebno dosta sunca, a u gradskim uslovima to nije uvek jednostavno postići.
Zato čika Pera redovno vodi evidenciju koliko je kiše palo po kvadratnom metru, koji dan će biti sunčan, kada treba prskati lozu kako bi bila zaštićena od štetočina i bolesti. Grafikoni koje on pravi, brojevi i tabele, pokazuju da uzgoj loze nije samo zalivanje i branje ploda.
Ekologija je jako bitna čika Peri, pa se trudi da sve bude u tom maniru i da se ekološki standardi ispoštuju od početka do kraja, od branja ploda pa sve do sipanja vina u ambalažu i čuvanja u podrumu.
Ponos malenog vinskog podruma na Dorćolu je vino Golubica i ima ga najviše, ali nije to najzanimljivije.
"Imamo i vino inspirativnog naziva, crno vino koje se zove Potento!", kaže Petar. Kome ne pomaže Potento, može da proba i Potento plus.
Beogradsko varoško vino zastupljeno je i na raznim manifestacijama kao što je Dan planete zemlje ili Svetski dan zaštite životne sredine, pa možete tamo da ga probate, da uživate u Golubici uz nedeljni ručak ili da poboljšate svoj ljubavni život sa Potentom.
(MONDO/Dušan Hadži Nikolić)