• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smederevo: Ugovor o rafineriji više ne važi

Grad Smederevo objavio da je stavio van snage ugovor s kompanijom "Komiko oil" o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije. U kompaniji "Komiko oil" kažu da ne odustaju, a za neplaćanje zakupa zemljišta krive akcionara Brajana Mareja i "Komiko oversis."

To su na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštili gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović, predsednik Skupštine Grada Branče Stojanović i javni pravobranilac Milena Nisev.

Oni su istakli da je ugovor raskinut jer "Komiko oil" ni posle nekoliko odlaganja roka nije uplatio 562 miliona dinara za zakup 113 hektara u Industrijskoj zoni Smederevo, gde je trebalo da izgradi rafineriju.

Predstavnici gradske uprave Smedereva su podsetili da je poslednji rok za uplatu istekao juče.

Grdonačelnica Smedereva Jasna Avramović je najavila da će naradih dana biti raspisan novi konkurs za to zemljište u industrijskoj zoni i istakla da očekuje novog investitira, dodajući će namena zemljišta biti promenjena.

O promeni namene zemljšta, prema njenim rečima, biće obaveštena i Vlada Srbije.

Zamenik generalnog dirketora Komiko oila Radomir Radivojević je pre konferencije za novinare gradske uprave agenciji Beta rekao da će ta kompanija tražiti još jedno pomeranje roka za uplatu novca za zemljište za rafineriju.

Ova kompanija se oglasila i saopštenjem u kome navodi da razlog neplaćanja je odustajanje Brajan Mareja i njegove kompanije od daljeg ulaganja u ovaj projekat.

"Zbog neprofesionalnosti i dovođena u zabludu cele kompanije Marej je na samoj skupštini akcionara smenjen sa mesta člana nadzornog odbora", navodi se u saopštenju kompanije "Komiko oil."

Kompanija "Komiko oversis" , kako je navedeno, nije ispunila obavezu plaćanja cene zakupa u navedenom roku koji je Komiko oil dogovorio sa gradom Smederevom i o tome "da se to neće desiti ”Komiko oil” je obavešten na sastanku akcionara 25.1.2013. godine u Amsterdamu".

Na istoj skupštini akcionara imenovan je novi nadzorni odbor kompanije "Comico Overseas" koji treba da svojom poslovnom politikom i donosenjem odluka nastavi započeti projekat.

"Interes je veliki od strane mnogih multinacionalnih kompanija i taj proces preuzimanja Brajanovog dela i učešća u kompaniji će se veoma brzo okončati kako bi se nastavilo dalje sa ovim projektom i investiranjem u Srbiji", kažu u toj kompaniji.

Takođe, u toku su razgovori o promeni dela vlasničke strukture unutar same kompanije, posle iskljucenja Brajan Mareja, navedeno je u saopštenju.

Gradonačelnica Smedereva i predsednik Skupštine Grada Smedereva Branče Stojanović su rekli da nemaju više prava da pomeraju rok za uplatu novca, ističući da više nemaju osnova za razgovore sa Komikom.

Gradska uprava Smedereva je 25. aprila 2012. godine potpisala ugovor s Komiko oilom o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije. To je predložila Skupština Smedereva, koja je o zahtevu te kompanije odlučivala nekoliko puta za tri i po godine.

Uovovorom Smedereva i "Komiko oila" bilo je predviđeno da ta kompanija novac uplati do juna prošle godine, ali je na zahtev te kompanija rok nekoliko puta produžavan.

Nakon poslednjeg odlaganja, "Komiko oil" trebalo je da do 4. februara uplati 652 miliona dinara za zakup prvobitno ugovorenih 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije.

(Beta, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vicko Ml

Smederevci budite srecni sto se to zlo nece praviti u vasem gradu.

Smederevac

Od pocetka je smrdelo na prevaru.Ljudi iz jedne politicke partije su jos na pocetku ukazivali na "ozbiljnost" te kompanije.Ko se seca,znace koja je to partija.Daj Boze da se isto ne desi i sa zelezarom.

special image