• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji nedostaju IT stručnjaci

U Srbiji nema dovoljno stručnjaka za informacione tehnologije (IT) i neophodno je što više podsticati obrazovanje u toj oblasti.


Našem tržištu rada nedostaju stručnjaci obrazovani u IT sektoru koji bi mogli odmah da nađu posao u mnogim IT kompanijama, ključni je problem koji je konstatovan u studiji “IKT u Srbiji”, izjavio je viši menadžer projekta u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju – GIZ Tomislav Knežević.

Napominjući da je slična situacija i u drugim državama, Knežević je u izjavi Tanjugu istakao da u Nemačkoj nedostaje oko 30.000 IT stručnjaka kao i da u toj zemlji postoji veliki broj poslova koje su IT kompanije spremne da ponude stranim firmama, “između ostalog i onima u Srbiji”.

Trebalo bi u tom pogledu da vidimo kako da što bolje odgovorimo na ta očekivanja, rekao je predstavnik GIZ-a napominjući da bi, radi razvoja i unapređivanja IKT sektora naša država trebalo da bude u stalnom “dijalogu sa privredom”.

Taj problem nedostatka stručnjaka za informacione tehnologije nije moguće brzo rešiti ali je neophodno, uz određeno organizovanje školovanja, raditi pre svega sa decom, odnosno njihovim roditeljima, kako bi se što više opredeljivali za tu oblast, gde su izuzetno dobre šanse za zapošljavanje, rekao je Knežević.

Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja istakao je da je IT sector u suštini najzdraviji u ekonomiji Srbije, navodeći podatak da je više od 90 odsto poslova kompanija koje čine Vojvođanski IKT klaster povezan sa izvozom.

Šolaja je rekao da je ipak neprihvatljivo to da smo u toj oblasti uspešni na stranom tržištu a da domaće ne bude dovoljno “pokriveno” naglasivši da je “nedopustivo da tek svako deseto preduzeće u Srbiji koristi neka softverska ili IT rešenja u svom poslovanju”.

Takva rešenja pomažu svakom preduzeću “da bude konkurentnije, da izađe na svetsko tržište, poveća svoj profit i da na bolji način organizuje svoje poslove”, izjavio je Šolaja Tanjugu napominjući da IT ne omogućuju samo brži i bolji rad nego i da se “rade stvari koje ranije, bez primene takvih tehnologija, nije bilo moguće uraditi”.

I Šolaja smatra da je nedostatak kvalifikovanih kadrova trenutno najveći problem ovog sektora u Srbiji i naglašava da je edukacija u toj oblasti od prvorazredne važnosti.

IT studije stalno treba popularizovati i predočavati i objašnjavati roditeljima i njihovoj deci, budućim studentima, da obrazovani stručnjaci u toj oblasti “ne čekaju na posao ni dana”, rekao je Šolaja.

Stalno obrazovanje i edukovanje potrebno je i za domaće poslovne subjekte kako bi shvatili da “računari mogu mnogo da urade za njihov biznis”, ističe Šolaja i dodaje da je edukovanje u IT oblasti neophodno i državnoj upravi.

On je pohvalio najavljene mere podrške države ovoj industriji, napominjući da su u procesu njihovog kreiranja konsultovani predstavnici IT sektora.

Promociju trećeg izdanja studije o IKT sektoru u Srbiji organizovali su Vojvođanski IKT klaster, IKT mreža i Niški klaster naprednih tehnologija, uz podršku GIZ-a.


(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostadin

Da kao nema stručnjaka, a moja ćerka će jedva pronaći firmu u kojoj će odraditi 3 meseca prakse u NS drugom gradu po veličini u Srbiji! Ko koga zamajava?

Anonimus

Pa,da li je moguce da da nema strucnjaka za IT?Covek sa zavrsenim elektrotehnickim fakultetom i akademijom za IT, u Nisu godinama ne moze da dobije posao?Koji je to kadar,kako doci do posla koji je toliko potreban,onome kome treba,i onome koji trazi takve strucnjake?

special image