• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba grafike beogradskog kruga

Majska izložba grafike beogradskog kruga biće otvorena 20. maja u Grafičkom kolektivu, uz proglašenje dobitnika nagrade Veliki pečat.

Žiri za nagradu Veliki pečat radi u sastavu: Vladimir Veličković, slikar, Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i Gordana Petrović, grafičarka.

Ove godine na izložbi učestvuje 95 autora. Pored umetnika iz Srbije, gostuju autori iz Japana, Bugarske, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država, najavila je kustoskinja Ljiljana Chinkul.

Majska izložba grafike beogradskog kruga je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i ključni događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene.
U tom kontekstu značajna je pojava generacije mladih autora kao i nova ostvarenja već afirmisanih umetnika čiji rad se upravo najbolje uočava na ovoj specijalizovanoj izložbi.

Majska izložba je postala relevantni pokazatelj u ovoj oblasti vizuelne umetnosti koji iznova podseća da je grafika živi organizam, da se menja i evoluira, a čije se granice rastvaraju podstičući na nove autorske pristupe i fleksibilnija teorijska razmatranja savremene grafičke produkcije.

Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva ustanovljena je 1963. i predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.

Dosadašnji dobitnici su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti - Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski i drugi.

Grafički kolektiv iduće, 2014. godine, obeležava 65 godina rada. Tim povodom u katalogu je publikovan autorski tekst Predraga Peđe Ristića, projektanta novog enterijera i eksterijera Galerije, koja je svečano otvorena u centru Beograda 10. marta 1964. godine.

"Palatu Ninčić", u čijem je prizemlju Grafički kolektiv od osnivanja (1949. godine), projektovao je Dragutin Maslać, značajni beogradski i srpski arhiteka, čiji autorski rukopis je prepoznatljiv u projektovanju stambenih zgrada u Beogradu između dva svetska rata.

Podsećanjem na rad i zasluge dvojice znamenitih arhitekata, Ristića i Maslaća, upoznaje se javnost sa bogatom tradicijom koju Grafički kolektiv baštini i koja je samim tim postala svojevrsni indikator da ovaj prostor i danas ostane jedan od centara domaće i internacionalne umetničke scene.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE