• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasovod Južni tok ostao bez konkurenta

Izvor mondo.rs

Azerbejdžan odustao od isporuke gasa pa je Nabuko, konkurentski gasovod koji je "gurala" EU, osuđen na propast.

Projekat gasovoda Nabuko definitivno je sahranjen, jer Azerbejdžan ne planira da mu obezbedi gas, pošto vlasti u Bakuu imaju svoje planove s Transjadranskim gasovodom, pišu "Novosti".

Predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev više puta je otvoreno govorio da je projekat Nabuko pravljen "na veresiju", jer niko nije bio spreman da unapred uloži novac da se obezbede dovoljne količine gasa za Zapadnu Evropu.

Ekspert Aždar Kurtov kaže da je Nabuko već na staru bio osuđen na propast, jer autori tog projekta nisu bili spremni da ulažu novac u nalazišta gasa u Kaspijskom moru.

Za Transjadranski gasovod gas će biti obezbeđen iz azerbejdžanskog nalazišta Šah-Deniz.

"Sahranom" projekta Nabuko, nametnulo se pitanje hoće li se ruskom Južnom toku" pridružiti Rumunija i druge zemlje koje su na nagovor Zapada ignorisale predloge Gasproma. Nabuko je trebalo da  prolazi kroz Rumuniju, pa je Bukurešt na tome pravio velike planove.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku smatra neozbiljnim da se razmatra priključivanje Rumunije Južnom toku zato što je propao projekt Nabuko.

"Cilj Rumunije je da dobijamo gas iz više zemalja, pa bi bilo detinjasto da se sada raspravlja o pridruživanju Južnom toku, ali, mi ne možemo da čekamo da Evropa napravi novi projekat gasovoda. Alternativa je prelazak na dobijanje gasa iz škriljaca. Osim toga, nameravamo da uložimo više novca na otvaranje novih bušotina na Crnom moru gde su geološka istraživanja pokazala da ima nafte i gasa", kaže Basesku.

Rumunija zasada za svoje potrebe uvozi od 22 do 42 odsto ruskog gasa, a sudila se sa Ukrajinom zbog novih nalazišta nafte i gasa u Crnom moru. Sada Rumuni ispituju kakva će biti rentabilnost tih bušotina. Ako se pokaže da su barem zasada nerentabilne, Rumuni će, hteli ili ne, morati da i dalje kupuju velike količine gasa od Gasproma, piše beogradski dnevnik.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image