• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Makedonija uslovila uvoz srpske pšenice

Izvor Beta

Makedonija je zvanično počela da primenjuje meru o uslovljenom uvozu pšenice i brašna od 1. jula, izjavila je pomoćnica ministra trgovine Srbije Bojana Todorović.

U srpskom ministarstvu očekuju da će CEFTA preporučiti Makedoniji ukidanje te mere.

"Mi smo od našeg izvoznika saznali da je mera počela da se primenjuje od 1. jula i da je objavljena u službenom listu, ali nas makedonska strana nije o tome zvanično obavestila", izjavila je Todorović agenciji Beta.

Po toj meri, za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće psenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice.

Todorović je dodala da je Srbija u pismu presedavajućem CEFTA-e - Bosni i Hercegovini zatražila hitnu sednicu zajedničkog komiteta CEFTA.

"Očekujemo da se u konsulataciji s Bosnom i Hercegovinom, to zasedanje što pre održi i da podrži naš zahtev i preporuči Makedoniji ukidanje te mere", rekla je Todorović koja očekuje da će sednica biti zakazana za dve nedelje.

Todorović je navela da Ministarstvo poljoprivrede analizira kako bi Srbija mogla da zaštiti tržište i koje recipročne mere da preduzme.

Srbija godišnje u Makedoniju izvozi 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna.

Na poslednjem sastanku resornog odbora u Privrednoj komori Srbije, gde je bilo najavljeno da se može očekivati ovakva mera Makedonaca, rečeno je da će srpske kompanije tražiti da država uvede recipročne mere u onim oblastima koje su važne za Makedoniju, odnosno da domaći uvoznici vina prilikom uvoza jednog litra vina iz Makedonije moraju prethodno da kupe četiri litra domaćeg vina.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image