• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parastos završen privođenjem 12 članova SNP 1389

Izvor MONDO/Agencije

Pripadnici MUP-a Podrinjskog kantona priveli su u Ustikolini 12 članova Srpskog narodnog pokreta 1389 koji su prisustvovali parastosu stradalim stanovnicima Jabuke kod Foče u leto 1992.

Njih je, prema navodima policije, prijavilo lokalno stanovništvo, jer su imali majice sa dvoglavim orlom, srpske trobojke, a meštani tvrde da su dizali tri prsta, i navodno provocirali.

Pripadnici Srpskog narodnog pokreta, od kojih su četvorica maloletini, kažnjeni su mandatnim kaznama od 100 maraka , iako tvrde da nisu krivi za verbalno vređanje bošnjačkog lokalnog stanovništva, navodi RTRS.

Prethodno je javljeno da je prilikom obeležavanja 21. godišnjice od stradanja stanovništva u selu Jabuka kod Foče, tokom služenja parastosa za poginule borce i civile, u portu Hrama preobraženjag gospodnjeg, ušla patrola Policijske stanice Ustikolina Policije Federacije BiH.

Oni su od organizatora pomena zatražili da iz crkve u kojoj je služena liturgija izvede momke iz Srpskog narodnog pokreta 1389, da bi s policijom pošli u stanicu da daju izjave.

Njih 20-tak nisu hteli da krenu s policijom, dok ne bude obavljen pomen za 43 Srba iz sela Jabuka, ubijenih 23. jula 1992. godine.

Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča najoštrije je osudila ovakav "vandalizam pripadnika MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona" i pozvala nadležne da sankcionišu odgovorne zbog "skrnavljenja verskog obreda i ugrožavanja slobode kretanja srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH".

Predsednik te organizacije Milan Nikolić rekao je Srni da je, kada je policija upala u hram, pokušao da razgovara sa policajcem koji je na drzak i necivilizovan način, daleko od profesionalnog, tražio osobe koje su, navodno, prijavili stanovnici Ustikoline.

"Predstavio se, čini mi se, kao zamenik komandira, ali od vike nisam čuo njegovo ime i prezime. Pokušao sam da mu objasnim da nema nikakvih problema da obavi razgovor sa tim mladićima, ali kada se završi parastos. On je nastavio povišenim tonom da vodi monolog i da izigrava silu dok su ga kolege čekale u policijskom džipu", rekao je Nikolić.

On je dodao da su na taj način povređena verska i građanska osećanja pripadnika srpskog naroda – porodica nastradalih, preživelih meštana Jabuke i ostalih građana koji su prisustvovali parastosu i obiležavanju sećanja na stradale Jabučane.

"Na naše insistiranje, oni su se povukli stotinjak metara niže i sačekali da bude završen parastos, nakon čega su, drsko i uz demonstraciju verbalne sile, pozvali na razgovor u Policijsku stanicu Ustikolina desetak mladić Srpskog narodnog pokreta 1389. Svi mi koji smo bili u Jabuci saglasili smo se da ćemo krenuti sa njima", istakao je Nikolić.

Mladići su se, dodao je on, u Policijskoj stanici zadržali oko pola sata i kada su izašli rekli su da su ih fotografisali, popisali imena i pretili kaznama.

Nikolić je naglasio da je policija ovu situaciju, ako je eventualno i bilo problema, trebalo da reši drugačije.

U napadu pripadnika Armije BiH 23. jula 1992. godine na selo Jabuka od 43 zverski mučenih i ubijenih Srba najmlađa žrtva bio je 13-godišnji Novo Elez, a najstarija je bila slepa starica od 90 godina.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, i pored brojnih saslušanja svedoka i postojanja dokaza o haranju u 11 sela oko Jabuke i zločinima nad Srbima.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

milan

oooooo srbijo medju shljivama budi se, budi se jer nemas ni vlade ni vladara ni zastitnika medju ovo malo nas preostalih srba

Djomla

Srbija je odavno na koljenima, iako matica srpskog naroda, od nje ne treba ocekivati mnogo jer ne umije ni svoju teritoriju da sacuva i odbrani...Mozda da se izvinu Tadic i Nikolic...Republika Srpska bastion srpstva...Otadzbina nasa mila

ALEX

Momcima iz 1389 svaka cast sto pamte i odlaze na parastose poginulim civilima i borcima naseg naroda, trebalo bi da su ovakvi parastosi masovniji i tada se policija tzv.bih nebi usudila ponasati ovako fasisticki. Na onom srebrenickom tzv.genocidu ne hapse balavce sa obelezjima HOS neonacisticke stranke prava, ali to zato jer ustase ne smetaju stanovnicima ustikoline i gorazda,...

special image