• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paori ostaju u Pančevu, čekaju nadležne

Izvor Tanjug

Nezadovoljni ratari nastaviće blokadu saobraćaja na novom putu između Pančeva i Beograda, sve dok im se ne obrati neko od nadležnih, izjavio je večeras predsednik Organizacionog odbora protesta Zoran Sefkerinac.

 Paori ostaju u Pančevu, čekaju nadležne

Sefkerinac je rekao da još nema potvrdu da će ih sutra primiti ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić u Vladi Srbije, zbog dogovora o otkupnoj ceni suncokreta, ali je izrazio nadu da će do tog sastanka i doći.

Odlazeći ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je danas dopisniku Tanjuga u Zrenjaninu da će se proizvođači i prerađivači suncokreta, koji od juče protestuju, sutra u Ministarstvu spoljne trgovine i telekomunikacija sresti sa resornim ministrom zbog dogovora o otkupnoj ceni suncokreta.

"Rezultat današnje posete Zrenjaninu (ministra) Rasima Ljajića - gde je otvorio sajam INOKOP - je i to što je postignut dogovor da on sutra primi prvo predstavnike uljara, a zatim i proizvođače suncokreta", rekao je Knežević.

Uloga države nije da određuje cene proizvoda, već da reguliše odnose između proizvođača i prerađivača suncokreta, kako bi se uspostavili realni odnosi, dodao je Knežević, što bi dovelo i do pada cena jestivo ulja, i obradovalo potrošače.

Delegacija nezadovoljih ratara Južnog Banata i Srema predala je ranije danas zahteve na pisarnici Vlade Srbije, a glavni zahtev je da otkupna cena sunocokreta bude 45 dinara po kilogramu.

Sefkerinac, koji je predvodio petočlanu delegaciju, izjavio je Tanjugu da ratari nakon predaje zahteva očekuju brz poziv nadležnih.

Prvi na listi od pet zahteva, koje su predali u Vladu, jeste da ih primi premijer i potpredsednik vlade.
Ratari traže i da Vlada Srbije preduzme interventne mere za razbijanje kartela koji dogovaraju otkupne cene suncokreta, kao i da sankcioniše monopoliste na tržištu.

Otkupna cena suncokreta od 45 dinara po kilogramu i regulisanje otkupnih cena i količina za interventni otkup tržišnih viškova kukuruza(200.000 tona) ovogodišnjeg roda, po ceni 18 dinara za kliogram, takođe su među zahtevima.

Poljoprivrednici traže i povećanje otkupne količine pšenice za robne rezerve na ukupno 200.000 tona, po ceni od 20 din/kg.

Poljoprivrednici su nezadovoljni niskim cenama pšenice i kukuruza, a najviše ih "žulja" otkupna cena suncokreta, koja, kako tvrde, iznosi "nula", jer još nije poznata, a berba te kulture je uveliko počela.

Ministarstvo poljoprivrede je spremno da poljoprivrednicima pruži svu pomoć u okviru svojih nadležnostl, ali drzava ne može da odredi cenu suncokreta, izjavio je juče Tanjugu državni sekretar tog ministarstva Danilo Golubović.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

doktor Paja

E Maki, daleko sam ja od Dunava, da kupim naftu i djubrivo za dz. Celu zaradu su uzele uljarice pa zato molim te pa cuti jer se ne razumes.

19843

Podrska svim paorima! Samo ne verujem da ce to uroditi plodom. Svaki koji krene, zna da ne moze dugo ostati jer ima ili posla ili stoku, a kad bi se i besposlena gospoda sa spratova uputila ka blokadama i te kako bi pomogli. Pa gde ima da je kg psenice 16 dinara, a kifla 30? Prvo su trebali blokirati pekare, pa da vidim gospodo draga sta biste onda jeli? Pljujte i dalje po seljaku, paoru i poljoprivredi, a da vidim sta bi bilo kad ne bi bilo ni zita, ni repe, ni kukuruza

Milena

Za vreme Tita se bolje živelo a koliko ja znam moji su slavili slavu niko nije mogo zabraniti doće vama i nama EU i videćemo šta smemo a šta ne i pravićemo Tita od gliba nije on kriv što ovako živimo prodali su sve što je bilo za vreme tita.eto Milane

special image