• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paori odblokirali "Dijamant" i Fabriku ulja Banat

Izvor MONDO/Agencije

Zemljoradnici u Srednjobantskom okrugu danas su, šestog dana protesta, sklonili traktore parkirane ispred teretnih i fabričkih ulaza u zrenjaninski "Dijamant" i novocrnjansku uljaru "Banat".

 Paori odblokirali "Dijamant" i Fabriku ulja Banat

Traktore su uklonili u išcekivanju rezultata razgovora sa prerađivačima suncokreta, najavljenih u Ministarstavu poljoprivrede za kraj sedmice.

Predsednik Udruženja zemljoradnika u Zrenjaninu Ognjen Rackov  izjavio je Tanjugu da je, posle razgovora kod prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i sa rukovodstvom Fabrike ulja "Dijamant", Upravni odbor zemljoradnika Zrenjanina u popodnevnim satima odlučio da traktori budu pomereni sa ulaza u fabrički krug i ispred Uprave zgrade "Dijamanta".

Tako je "Dijamant" privremo odblokiran, a posle rezultata najavljenih razgovora za kraj sedmice u Ministarvu poljoprivrede, zrenjaninski zemljoradnici će odlučiti o daljim merama, rekao je Rackov.
Burno je bilo i u opštini Nova Crnja, gde je Upravni odbor

Udruženja zemljoradnika, posle dužeg većanja, odlučio da ratari oslobode ulaz u Fabriku ulja "Banat" i traktore parkiraju sa strane.

"Odlučili smo da do četvrtka odblokiramo uljaru, u očekivanju rezultata danas najavljenih razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, ali i pod pritiskom, jer je policija počela da piše krivične prijave protiv zemljoradnika koji su u protestu, zbog niske cene suncokreta, doterali traktore isped uljare", rekao je predsenik novocrnjanskog Udruženja zemljoradnika Petar Matijević.

Član Organizacionog odbora protesta Jovan Negovan rekao je agenciji Beta da je Vučić jutros na razgovor primio poljoprivrednike koji blokiraju uljaru "Dijamant" iz Zrenjanina, dodavši da je, prema njihovom saznanju, za sredu zakazan razgovor s predstavnicima uljara.

Negovan je ponovio da od Vlade pre svega traže da posreduje u pregovorima sa otkupljivačima i pomogne da se cena suncokreta poveća sa sadašnjih 24 na 45 dinara po kilogramu.

Poljoprivrednici traže da Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta.

Traže i dodatni otkup pšenice i kukuruza i suncokreta za potrebe Robnih rezervi.

Predstavnici uljara upozorili su da blokade poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnim cenama suncokreta ugrožavaju njihovo poslovanje i dovodi u pitanje otkup ovogodišnjeg roda suncokreta.

Vučić je najavio razgovore sa predstavnicima uljara u naredna dva dana, naglašavajući da će država uraditi sve što može da pomogne poljoprivrednicima, ali tržišni principi moraju da funkcionišu.

"Mi smo njima rekli u šta se ne mešamo. U cenu berzanske robe Vlada ne može da se meša, postoji tršište. Nekada je cena 50 dinara, nekada je 16", rekao je Vučić.

On je istakao da će Vlada pokušati da pomogne poljoprivrednim proizvođačima tako što će u razgovoru sa predstavnicima uljara videti koliko može da se koriguje cena, kako bi oni možda manje zaradili, a da poljoprivrednici bar nešto zarade.

Vučić je rekao da sa poljoprivrednim proizvođačima nije razgovarao o tome da li će se oni povući sa puteva.

"To je njihovo pravo, ali razumeju da država radi sve što može da im pomogne", rekao je Vučić.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

propali paor

Ako u cetvrtak ne povecaju cene blokiracemo ponovo dijamant,a i centu i sve vece saobracajnice.Mi smo vec pukli, nemamo vise sta da izgubimo.

doktor Paja

E, moj, Miroce, 5 dan sam na blokadi, zivci popustaju svima, tenzija se dize. Bili jutros kod Vucica i nista, coveka to ne interesuje. Zrenjaninci trazili da pojeftine ulje na 70 dinara ako je suncokret 22, a on nama da je to nemoguce. Zato bi trebalo malo i gradjani da nas podrze jer oni kupuju skupo ulje.

Miroc

Sad ne moze drzava da se mesa,a kad ulje dignu,tad moze da se mesa...

special image