• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet: Budžetska rupa i do šest odsto BDP

Izvor Tanjug

Posle dobrih vesti iz juna i jula preliminarni podaci za avgust ukazuju da je republički budžetski deficit znatno porastao, pa bi do kraja godine mogao biti 5,1 odsto BDP-a, umesto planiranih 4,7 odsto.

"Preliminarni podaci za avgust ponovo ukazuju da je budžetski deficit znatno porastao", rekao je predsednik Fiskalnog saveta prof. Pavle Petrović za RTS, ne precizirajući koliki je bio deficit budžeta na kraju prošlog meseca.

Petrović je rekao da se, prema preliminarnim podacima za avgust, ne vidi da je došlo do veće naplate poreza kao što su PDV i doprinosi, koji su i dalje manji od onoga što je planirano.

"Iz svega toga sledi da će deficit i ove godine biti znatan", ocenio je Petrović i naveo da će prema Fiskalnom savetu na kraju godine deficit budžeta cele države (konsolidovani) biti između 5,5 i šest odsto BDP-a, umesto rebalansom planiranih 5,3 odsto.

Petrović je podsetio da postoje i stavke koje su "ispod crte", to jest koje nisu uračunate po metodologiji Ministarstva finansija i kao primere naveo rekapitalizaciju banaka (Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine), aktivirane garancije javnih preduzeća (Srbijagas), što prema klasifikaciji MMF-a čini deficit još većim.

Prema njegovim rečima, i jedno i drugo pokazuje da bi budžet za 2014. godinu morao da podrazumeva znatnije smanjenje deficita.

"Ostaje da Vlada vidi gde može da obezbedi uštede, ali najvažnije je da se bez tih znatnih ušteda putanja rasta javnog duga ne bi zaustavila ni u 2015. i 2016. godini", smatra Petrović.

Prema njegovim rečima, to onda dovodi u pitanje i održivost javih finansija i mogućnost zaduživanja Srbije i cene po kojoj bi se država zaduživala.

Petrović je ocenio da bi privatizacija državnih preduzeća, kao što je Telekom, pomogla ako bi se iskoristila za otplatu duga Srbije, ali da bi to bilo jednokratno smanjenje nivoa duga i da bi se nastavila tendencija njegovog rasta, ako od 2014. godine ne bi bilo znatnog smanjenja budžetskog deficita.

"Zaboravlja se da Srbiji sledi i dug na osnovu restitucije, tako da za onoliko koliko kroz prihode od privatizacije možemo da smanjimo dug, restitucija će za sličan iznos taj dug povećati", objasnio je Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta je istakao da fokus, pored smanjenja deficita, mora biti i na strukturnim reformama, ocenivši da stvari na planu reformi deluju "obećavajuće" i da izgleda da postoji politička volja da se sprovedu.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zarr

a to za cabar,to nije tacno.ima ovde jos puno toga da se proda,telekom,vodovod,kanalizacija,eps.e a onda smo se u...ali u cabar.ne znam da l narod ima kakvu cenu,ako ima,mozda da nas prodaju u kompletu sa ...

nebojsa

Jednom recju,.... smo u cabar!!!

special image