• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Smanjenje crnog tržišta zamajac za oporavak"

Izvor Beta

Smanjenje "crnog tržišta" najveća je šansa Srbije i zamajac za izlazak iz krize, izjavio je danas ministar privrede Srbije Saša Radulović.

On je naglasio da je to definisano u njegovom razgovoru sa Dominik Stros-Kanom.

Na predstavljanju specijalne publikacije nedeljnika NIN "Top500", Radulović je rekao da siva ekonomija u Srbiji obuhvata 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Ako prevedemo samo mali deo te privrede u legalne tokove dobićemo dodatno povećanje BDP od jedan do dva odsto u naredne dve godine", rekao je Radulović u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je istakao da Srbija ne bi trebalo da ponovi istu grešku od pre godinu dana, kada su kroz fikskalnu konsolidaciju povećani porezi, što je, kako je naveo, rezultiralo smanjenjem privredne aktivnosti i padom prometa u trgovini.

"Zbog toga sad imamo četiri milijarde dublju rupu u budžetu", istakao je srpski ministar privrede.

Radulović je kazao da je suzbijanje sive ekonomije moguće jedino u sadejstvu mera za smanjenje dažbina na rad i promena Zakona o radu, kako bi se olakšalo poslovanje privrednika.

Prema njegovimm rečima, uz značajno smanjenje doprinosa biće uvedeno progresivno oporezivanje, kakvo postoji u razvijenim zemljama.

Cilj je da privreda sve manje počiva na subvencijama, a sve više na zdravim temeljima, rekao je Radulović, ističući da će se najbolje pomoći privredi time što će biti smanjena sadašnja nerazumna opterećenja na rad.

Predsednik PKS Željko Sertić je istakao da je poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji najvažniji cilj države i da se od tog zadatka ne može odstupiti.

"Ekonomiju su kao najvažniji prioritet u ovom trenutku proklamovali najodgovorniji čelnici države. U najtežem momentu se hvatamo u koštac s problemima, ali je jako važno što te probleme možemo da nazovemo pravim imenom i nema ograničenja da kažemo da postoje", rekao je Sertić.

Sertić je ocenio da u Srbiji nije lako poslovati, jer postoji dosta problema, pa su neophodni veliki trud i lični angažman za ostvarivanje dobrog poslovnog rezultata.

"Ekonomska kriza iz Evrope se preliva i kod nas, s obzirom na to da Srbija 70 odsto trgovinske razmene ostvaruje upravo sa Evropskom unijom, a treba naći dobar i kvalitetan sopstveni put koji će garantovati stabilnost u budućem periodu", kazao je on.

Prema rečima Sertića, to će omogućiti i razvoj dobrog poslovnog ambijenta, što dalje vodi dobrom tržištu i uređenoj državi.

Povodom objavljivanja NIN-ove publikacju "TOP500", on je ocenio da će taj dokument biti od strateškog značaja za sve buduće godine rada i razvoja privrede. Sertić je naveo da tih 500 izabranih firmi, od ukupno 5.000 analiziranih, daju 50 odsto ukupnih prihoda svih preduzeća u Srbiji.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan R

Stvar je jednostavna ako se hoće: Primeniti zakone o monopolima i one koji koče privredu zbog sopstvene zarade potrpati u zatvore, a onda ponuditi administraciji socijalni program za otpuštanje - olakšati otvaranje preduzeća. Preostaloj administraciji smanjiti plate. Nakon toga se smanje porezi i eto nama privrede. Ali sve su to teeeeške odluke koje niko neće da sprovede.

www

I ministre, ne moze da vi u birokratji imate duplo vecu platu od radnika u proizvodnji. U pekari rade za 22000,a ovi u kancelariji 45000 i letos zbog vrucine rade do 12!

Štole

Slažem se sa prethodnim komentarom. Smanjenjem poreza na neku razumni procenat i da ga mogu platiti oni koji rade a ne da ga nemože platiti a ni zaraditi i tako dolazimo do sive ekonomije i normalno da to ne odgovara nikom. Smanjenjem poreza i doprinosa više para kasi i sve bi bilo drugačije i mnogo lakše

special image