• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati će prodavati cigarete po Srbiji kao ranije

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je prihvatila da EU zadrži kvotu za izvoz cigareta koju je imala Hrvatska u okviru adaptacije SSP, saopštila je Evropska komisija.

Kako je na Twitteru objavio dopisnik RTS iz Brisela Dušan Gajić Evropska komisija je saopštila da je Srbija prihvatila da EU zadrži kvotu koju je imala Hrvatska za izvoz cigareta koji je po ugovoru CEFTA imala pre ulaska u EU. Srbija je na to pristala u okviru adaptacije SSP.

Problem sa uvozom hrvatskih cigareta u Srbiju nastao je kada je ova susedna država primljena u EU.

Evropska komisija je zadovoljna što je Srbija revidirala stav i pristala na očuvanje postojećih kvota cigareta iz Hrvatske, izjavio je večeras Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, prenosi Tanjug.

"Srbija je nakon konstruktivne diskusije promenila svoju poziciju i prilagodila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) tako da se očuva tradicionalni protok robe u skladu sa regulativom koju je donedavno važila unutar CEFTA", naveo je Stano u saopštenju.

Prema CEFTA izvoz duvana iz Hrvatske u Srbiju podrazumevao je znantno niže carine nego u EU. Carine na hrvatski duvan u CEFTI iznosile su od 10 do 15 odsto, a ulaskom u EU bi bile učetvorostručene, i iznose bi 57,6 odsto.

U ovom "sporu" dva suseda argument Srbije je bio da je Hrvatska izlaskom iz CEFTA i pridruživanjem EU izgubila pravo na izvozne povlastice, pa stoga cigarete iz Rovinja treba cariniti po stopi koja važi za ostale članice.

Međutim, to nije naišlo na razumevanje u Briselu. Evropska komisija je zauzela suprotno stanovište, sa obrazloženjem da je običaj da nove članice EU zadrže privilegije koje su imale u okviru regionalnih trgovinskih ugovora.

Kritika vlastima u Srbiji zbog insistiranja na povećanju dadžbina na uvoz cigareta iz Hrvatske bila je uvršćena i u nacrt godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama.

Stano nije mogao da odgovori na novinarsko pitanje kada je i na kom nivou stav Beograda o ovom pitanju promenjen, ali je naglasio da je Komisija zadovoljna što je do te promene došlo.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Kakvi uvlakaču, neverovatno.

Милан

Толико о Споразуму о стабилизацији и придруживању као најважнијем документу - како ЕУ каже, тако мора да буде без обзира на регулисана правила. Први пут чујем да је од ССП-а јачи "обичај" који се наравно примењује само на штету Србије. Још један успех ове Владе...идемо даље

Nebojsa

Tako je Vucicu,dok zamajavate narod Miskovicem,drzavu unistavate samo tako!

special image