• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest namirnica čije otpatke ne treba bacati!

Izvor mondo.rs

Verovatno vam nije palo na pamet da koristite ljusku od luka za kuvanje ili da pojedete koru narandže, ali određeni otpaci voća i povrća imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje našeg organizma.

Kora od narandže

Kora od narandže sadrži čak četiri puta više vlakana nego sama voćka. Uz to ima i više flavonoida poput tangeretina i nobiletina, a oni deluju antikancerogeno, sprečavaju pojavu dijabetesa i imaju antiupalna svojstva. Studija na životinjama pokazala je da da ovi nutrijenti čak mogu smanjiti štetni LDL holesterol bolje od nekih lekova.

Koricu narandže možete narendati pa posuti na povrće poput dresinga na salatu. Za dezert trakice korice namažite šećernim sirupom i umočite u tamnu čokoladu.

Stabljika blitve

Studija Instituta za prehrambenu tehnologiju u Nemačkoj pokazala je da stabljika blitve ima puno glutamina, aminokiseline koja jača imunološki sastav i podstiče sposobnost tela da se oporavi od ozlede i operacije.

Slavni kuvar Brus Šerman veže stabljike u snopove od šest do osam komada i ostavi da stoje do pola sata u crvenom vinu, medu i belom luku.

Listovi celera

Imaju pet puta više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika, piše "Huffington Post". Takođe su bogat izvor vitamina C i fenola, moćnog antioksidansa i antiupalne supstance.

Listove sitno naseckajte s peršunom i umešajte u salatu ili koristite kao ukras na ribi i piletini.

Listovi brokolija

Oko 30 grama listova brokolija ima 90 odsto dnevne količine vitamina A koje traži naše telo. Listove brokolija možete pripremati na isti način kao spanać – skuvati, pa začiniti maslinovim uljem i belim lukom.

Kora lubenice

Unutarnja, bela kora od lubenice takođe ima svoje prednosti, odnosno sadrži aminokiselinu citrulin. Ona je, pak, važna jer pomaže kod širenja krvnih sudova i bolje cirkulacije.

Koricu možete izdubiti zajedno s lubenicom i napraviti sokić ili alkoholno piće s malo ruma, džina ili votke. Za slađi ukus piće zašećerite.

Ljuska od luka

Sama ljuska mnogo je bogatija kvercetinom nego sam luk. Kvercetin snižava krvni pritisak.

Iako nam je poznato da ljuskom luka možemo, na primer, bojiti jaja za Uskrs, možemo je koristiti uz sami luk u raznim jelima i varivima za bogatiji ukus jela. Bitno je da nakon kuvanja ljuske izvadite iz jela pre serviranja.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Caki

Ja to nebih probala jel ono sto nije dokazano netreba primenjivati.zato se neslazem .zdravo se hranite kao i dosada a ostalo dok ne saznamo nemoj te isprobavati jel moze biti stetno po vama.drzi te se za sada ovoga a za ubuduce videcemo.

Dejan

Kora od pomorandze je nazalost otrovna, te ovaj tekst pada u vodu. Pomorandze se, nazalost, u savremenom industrijskom procesu premazuju raznim zastitnim premazima, te "neorganski" uzgojene pomorandze smeju da se jedu samo iznutra (isto kao i limun). To se kod nas retko spominje, dok npr. u Nemackoj u prodavnicama stoje i takva upozorenja kod ovog voca (nikako ne jesti ljusku). Morao sam na ovo da skrenem paznju, jer zasto bi kod nas ljudi jeli nesto sto se drugde smatra izuzetno toksicnim. Bar ukoliko ne znate poreklo pomorandze, a ima li kod nas uopste neprskanih i nepremazanih? Cisto sumnjam.

Mile

@Dejan Nisu inace u pitanju organske ili neorganske narandze, sve se one po branju a pre odlaska u hladnjace prskaju hemijom koja bi trebalo da uspori truljenje i produzi zivotni vek bar do dolaska na trziste prodaje. Ljudi ne igrajte se zdravljem naroda! p.s. Isto je sa bananama. Koje ce uskoro poceti da se zrace alfa-talasima jer je to mnogo efikasniji i manje stetan metod od hemijskog tretiranja.

Najnovije

Kolumnisti