• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bruka i sramota!

Izvor mondo.rs

Prema poslednjim istraživanjima čak četvrtina stanovništva ne čita ni novine, a 63,5 odsto anketiranih ne može da preporuči niti jednog autora, jer ne čita knjige.

Poslednje istraživanje koje je agencija Nina medija uradila za TV Prva porazno je i govori o našem (ne)obrazovanju i (ne)kulturi.

Na pitanje "šta ste čitali u poslednja dva meseca" čak četvrtina je odgovorila da nije čitala ništa, dok za polovinu ispitanih čitanje znači prelistavanje novina.

Tako je mesečnike čitalo 2,1 odsto anketiranih, "ostalo" 2,9 odsto njih, nedeljnicima se posvetilo 6,7 odsto, stručnoj literaturi 7,4 odsto, a bestselerima 14,7 ispitanih. Ništa nije čitalo 25,8 odsto, a samo novine u ruke je uzelo 39,1 odsto učesnika ankete.

Kada nekome treba da preporuče određenog autora, ispitanici su gotovo nemi. Tako bi Stivena Kinga preporučio tek jedan odsto ispitanih, Lava Tolstoja 1,1 odsto, Dobricu Ćosića 1,5 odsto, a Dostojevskog 1,9 odsto. Čitanje Danijele Stil preporučilo bi 2,1 ispitanih, a Ive Andrića 5,3 odsto učesnika ankete.

Najporazniji je ipak odgovor, koji je i najmasovniji - "ne znam jer ne čitam", a upravo taj odgovor dalo je 63,5 odsto anketiranih, što znači da dve trećine građana ne čita knjige i ne zna da navede ni jednog autora kojeg treba pročitati.

Zanimljivo je da ispitanici i dalje knjige i novine stavljaju ispred Interneta, jer je čak 42,1 odsto njih reklo da Internet ne može da zameni ni novine, niti knjige.

Ako je suditi po ovoj anketi, pravo je čudo da knjižare i izdavači i dalje opstaju u Srbiji, jer je 68,2 odsto ispitanih reklo da uopšte ne kupuje knjige, dok preko 10.000 godišnje na knjige troši tek 3,2 odsto anketiranih.

Tagovi

Komentari 49

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Ne pada mi na pamet da čitam novine jer u njima mogu da nadjem sve osim onoga što meni treba.Naše novine slabo pišu o životno potrebnim stvarima .Mi smo veoma loše obaveštena nacija o našim pravima.Bilo šta da ti treba o raznim procedurama ima da se natrčiš po šalterima.Ne razumemo mnoge stvari jer se o njima ne piše.Sve su to tabloidi od kojih je slaba vajda.

Kitić

Lepo jeste čitati ali pitanje dali je ljudima u Srbiji stalo do toga od stresne svakodnevice?

TRŠ!

Pare nisu izgovor. Ja, kad god mogu, kupim knjigu, a pošto je to jako retko, insistiram da mi svi kupuju knjige za rođendan, grebem se za člansku kartu biblioteke kod drugarice kad nemam pare da obnovim članstvo i sl. Pročitam jednu knjigu nedeljno obavezno, a radim (volontiram, doduše, ali 8 sati), imam dečka, društvo, obaveze. I tako godinama. Radi se o tome da je danas sve lako dostupno, a osećaj kad te dirne umetnost, intelekt i originalost zamenju plitke stvari. Imam drugaricu koja se ponosi time što u životu knjigu nije pročitala (ima 25 godina!), a pre neki dan je pričala o svom novom prsluku sat vremena (ne preterujem). Nije joj jasno kako mogu da dam 1000 dinara za knjigu, kad toliko košta dobra maskara. Ljudi su pretvoreni u glupe kupce, koji nemaju vremena i znanja o dublje, vidi svet kao fasadu.

SERIJE