Sokovi od cvekle, šargarepe, krastavaca, spanaća i raznog drugog povrća sve su popularniji.
U pomodarskim kvartovima Los Anđelesa, poput Santa Monike i Beverli Hilsa, na svakom ćošku se nalaze barovi u kojima se služe sokovi od povrća. A nije retko ni videti prolaznike sa plastičnom čašom punom soka od povrća, umesto uobičajene kafe.
Ceđeno povrće koristi se sve češće i u dijetama za mršavljenje. Za pet dana moguće je smršati i do 10 kilograma! "Imate više energije, bolje spavate. Zahvaljujući sokovima od povrća osećam se mlađe", kaže jedan redovni korisnik dijete od povrća, dodajući da su ovi napici postali pravi trend.
"Odlični su za povećanje energije", kaže instruktorka joge Kia Miler (44), koja najviše voli miks od kupusa, peršuna i kurkume.
"To je novo vino", objašnjava ona, služeći zelenkasti napitak novinaru AFP.
Sokovi od povrća mogu se praviti u najrazličitijim kombinacijama: kupus i cvekla, šargarepa i kokosovo ili bademovo mleko, celer i krastavac, a moguće su i mešavine sa voćem.
I dok ih neki tek povremeno gustiraju, drugi ih redovno koriste kao novi način ishrane. Ima i onih koji sokove od povrća piju tri, sedam ili 30 dana zaredom, bez unošenja čvrste hrane, kako bi pročistili organizam.
U julu, finansijski časopis "Baron" procenio je na pet milijardi dolara industriju sokova od povrća u SAD-u, sa godišnjim rastom između četiri i osam odsto.
Prema pisanju tog lista, u Americi trenutno postoji 6.200 lokala u kojima se služe sokovi od povrća. Najviše ih je u Los Anđelesu i Njujorku, ali se sve više otvaraju i u drugim gradovima širom zemlje.