• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rus "optužuje" Mihajlovićku da sabotira Gasprom

Izvor MONDO/Agencije

Ministarka energetike Zorana Mihajlović sabotira dogovor predsednika Srbije i Rusije, rekao je u intervjuu za "NIN" Leonid Resetnjikov, direktor Ruskog instituta za strateške studije (RISI).

"Predsednici Tomislav Nikolić i Vladimir Putin su razgovarali o pitanjima vezanim za izgradnju Južnog toka. Nažalost, stav Srbije o tome prilično je nedosledan - dva predsednika se dogovaraju o jednom, a zatim srpska ministarka energetike iznosi izmenjeni stav koji Rusija ne može da odobri", rekao je Resetnjikov, director instituta koji je formiran pod pokroviteljstvom predsednika Rusije, a nedavno je otvorio predstavništvo u Beogradu.

On je istakao da je još prošlog septembra ruski predsednik rekao Nikoliću da se u Srbiji usaglase stavovi oko Južnog toka, jer je nemoguće da predsednik države govori jedno, a njegova ministarka nešto sasvim suprotno.

Mihajlović: Neosnovane optužbe

Ministarka Mihajlović je odbacila optužbe o "sabotaži" kao neosnovane. "To je pokušaj da se napravi neka nepostojeća napetost i da se destablizuju odnosi, bez ijednog argument. Moja je obaveza da, kao član Vlade, štitim tu Vladu i interese građana Srbije. To može biti i pokušaj da se u centar priče stavi nešto što ne postoji, a da se 'sklonimo od onoga što jeste važno, a to su ekonomske mere vlade, reformisanje Srbijagasa i ostali problemi koji su pred nama'.

U protekloj godini nikakvih promena u tom smislu nije bilo i Mihajlović nastavlja da sabotira sporazum dvojice predsednika, rekao je direktor RISI.

On je podsetio da se, povodom poslednjeg susreta lidera dve zemlje, u srpskim medijima pojavila vest da je Putin rekao Nikoliću - "dogovorite se, na kraju, ko je gazda u kući".

"Zvanični ruski mediji nisu preneli te reči, ali u principu nemamo razloga da sumnjamo da je Putin mogao tako nešto da izjavi", rekao je, između ostalog, Resetnjikov i istakao da "konfuzija i oklevanje u srpskom rukovodstvu, kada desna ruka ne zna šta radi leva, ne mogu da ne izazovu nedoumice kod ruskih vlasti".

Ministarka energetike Zorana Mihajlović u javnim nastupima insistira na većoj kontroli resornog ministarstva nad sektorom energetike, a posebno nad ruskim partnerom u projektu Južni tok – Srbijagasom, koji sada prilično nezavisno vodi Dušan Bajatović, visoki funkcioner stranke premijera Ivice Dačića.

BIĆE TENZIJA I OKO NISA

Osim gasnog sporan i je naftni sektor, gde je Vlada Srbije takođe partner Gaspromu, odnosno Gaspromnjeftu, što je eskaliralo proteklih dana.

Vlada je 9. avgusta usvojila dokument o polaznim osnovama koji se odnose na strategiju razvoja NIS-a, na šta su iz te kompanije reagovali da taj dokument nije bio prethodno usaglašen, niti razmatran sa većinskim akcionarom, Gaspromnjeftom ili sa menadžmentom kompanije.

Ministarka energetike je danas najavila da će taj "unapređen dokument Vlade Srbije o planovima i strategiji razvoja NIS-a", biti usvojen 9. avgusta.

"Mi ćemo unaprediti taj dokument, ja sam to i rekla već nekoliko puta, da svaki dokument koji ministarstvo radi može da se unapredi", rekla je Mihajlović novinarima u Institutu "Mihajlo Pupin".

Ona je istakla da je imala sastanak sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, na kome je bilo reči o tom dokumentu i dodala da se redovno sastaje sa prvim čovekom NIS-a, gotovo nedeljno.

Mihajlović je negirala da postojeći vladin dokument ugrožava razvoj i primenu biznis plana NIS-a do 2015. godine.

"Mislim da se možda i namerno pravi mnogo veća priča i pokušaj nekog konflikta koji ne postoji", istakla je ministarka.

Ona je podsetila na činjenicu da država Srbija ima 29 odsto vlasništva u NIS-u i da želi da se "sa dužnom pažnjom" odnosi prema tom udelu u tom preduzeću.

Vlada Srbije to radi na način da svako ko u ime države zastupa kapital Srbije u NIS-u, o tome vodi računa, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je interes Srbije da NIS radi, da bude profitabilan, da se širi, proširuje rafinerijsku preradu i da bude još bolja kompanija nego sada.

"Ja mislim da to ne može nikome biti problem", navela je Mihajlović.

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

kv

dok su zajedno sedeli na ulici na stiroporu i ucenjivali,bili su slozni. sada kada je stigla lova pocela je frka. ne mogu da se dogovore oko podele plena.

Luka

Na stranu politicko opredeljenje, prosto je neverovatno koliko ljudi bi volelo da Rusi dobiju sve, pa cak i na stetu nase zemlje. Znaci vama su ruski interesi drazi od nasih. Vala zato smo tu gde jesmo. Ajmo rusofili, svi paljba na hladni istok kad vam je Rusija draza od Srbije. Debilizmu nikad kraja.

xy

Svi zapadni ambasadori i njihove vlade žele da Južni tok propadne. Vučić i njegova bulumenta su i dovedeni da bi sabotirali Južni tok, a Evropska banka za obnovu i razvoj je glavno seme razdora. Inače Putin je car: dogovorite se ko je gazda u kući. Ovo sve govori o aktuelnoj vlasti.

special image