• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Početak gradnje "Južnog toka" 24. novembra

Izvor MONDO/Agencije

Radovi na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju počeće 24. novembra ove godine, dogovoreno je na današnjem sastanku predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i direktora Gasproma Alekseja Milera.

Premijer Dačić je rekao da je gasovod Južni tok jedna od najvrednijih investicija u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija, saopšteno je iz Vlade Srbije, gde je sastanak i održan.

Izgradnjom gasovoda Južni tok Srbija ostaje dosledna u ispunjavanju Energetskog sporazuma koji je potpisala sa Ruskom Federacijom.

U interesu i Srbije i Rusije je da se taj sporazum sprovede, a za Srbiju je važan jer Srbija postaje regionalni energetski centar, naglasio je premijer Dačić.

Gasovod Južni tok je vredan 1,7 milijardi evra, a značajan deo radova će izvoditi srpske kompanije.

Na današnjem sastanku su razmatrane mogućnosti da jedan krak ovog gasovoda ide ka Makedoniji, jedan ka Republici Srpskoj, a planira se da jedan krak transportuje gas ka Kosovu i Metohiji, što bi obezbedilo regionalnu stabilnost u snabdevanju gasom.

Narednih dana će biti utvrđeni svi tehnički detalji i parametri za početak radova na gasovodu Južni tok, navedeno je u saopštenju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i Miler su istakli značaj potpisivanja sporazuma o finansiranju i izgradnji gasovoda Južni tok, kao i sporazuma između Srbijagasa i Gasproma o transportu gasa.

Vučić je današnje razgovore sa ruskim partnerima o otplati dugova ocenio uspešnim, navodeći će se do kraja godine napraviti projekcija njihove otplate.

Razgovarali smo o pitanju našeg duga prema ruskoj strani, duga koji imamo od 1995. do 2000, od 2000. do 2001, tekućeg duga od 80 miliona evra i plus 224 miliona evra koji ima Srbijagas prema Gaspromu, rekao je Vučić.

To je, kako je rekao Vučić, a preneo RTS, za nas veoma teško pitanje, ali do kraja godine biće napravljena projekcija načina otplate tih dugova.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti o vraćanju starih dugova, i zaključeno je da se do kraja godine moraju pronaći načini da se oni zatvore.

Sa Milerom se danas sastao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je istakao da  da je realizacija projekta Južni tok od izuzetnog značaja za privredu Srbije, jer je podiže za jednu lestvicu u regionu i promoviše je u značajan ekonomski faktor ne samo na Balkanu, nego i u celoj Evropi.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

007

De da posaljem SiVi ja bi da radim

kv

zasto ne povedu i zoranu,rusi je mnogo vole.

special image