• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oktobarska inflacija pala na evropskih 2,2 odsto

Izvor Tanjug

Potrošačke cene u oktobru 2013. su u odnosu na isti mesec prošle godine veće, za srpske prilike, neverovatno malo - tek 2,2 odsto.

 Oktobarska inflacija pala na evropskih 2,2 odsto Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Rast potrošačkih cena u oktobru ove godine iznosio je 0,2 odsto u odnosu na septembar, a u odnosu na decembar 2012. godine 2,6 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene u oktobru 2013. su u odnosu na isti mesec prošle godine povećane za 2,2 procenta, što je nivo cena koji bi mogao da  se očekuje za EU. Poređenja radi, prošlog oktobra inflacija je u Srbiji iznosila 12,9 odsto.

Za ovoliko veliki pad su zaslužne, prema poslednjem izveštaju NBS, mere monetarne politike ali u velikom delu i pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativna stabilnost kursa dinara i niska agregatna tražnja.

Ovi faktori će i u narednom periodu doprinositi daljem smanjenju inflatornih pritisaka i održavanju inflacije u granicama cilja, ocenila je NBS.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni u oktobru ove godine je najveći rast cena u odnosu na prethodni mesec zabeležen u grupama Restorani i hoteli - 4,6 odsto, Rekreacija i kultura 2,5 odsto, Odeća i obuća 1,2 odsto.

Poskupljenje je zabeleženo i u grupama Alkoholna pića i duvan 0,6 odsto, Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Obrazovanje za po 0,2 procenta i u grupama Zdravstvo i Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za po 0,1 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama Transport za 0,7 odsto, Hrana i bezalkoholna pića 0,3 odsto i Komunikacije za 0,1 procenat.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navodi se u saopštenju.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milos

Pa dobro, lepo je to... Vise bih voleo da znam kolika ce biti godisnja inflacija. I sta cemo sta pravilom da niska inflacija ide zajedno sa visokom nezaposlenoscu? Mislim da je ovo drugo veci problem...

special image