• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malu rudnu rentu nadoknadila ulaganja NIS-a

Izvor Beta

Rudna renta za NIS od tri odsto je niska ali ne može da se menja dok je na snazi državni sporazum Srbije i Rusije iz 2008, kaže ministar rudarstva Milan Bačević.

Ministar Bačević je televiziji B92 rekao da se rudna renta za NIS ne može promeniti novim zakonom u rudarstvu, zbog energetskog sporazuma sa Rusijom, ali da je taj gubitak kompenzovan velikim ulaganjia Naftne industrije.

Ministar rudarstva naveo je da je cilj novog zakona o rudarstvu da se nacionalno blago ne prodaje budzašto i istakao da su nafta i gas samo deo sirovina koje se u Srbiji eksploatisu na način koji nije pravilan.

Dodao je da Srbija ima koristi, poput investicija NIS-a.

"Da li se iko zapitao kolike su investicije bile u NIS? Ukoliko bi se povećala rudna renta, pogoršali bi se uslovi njihovog poslovanja u Srbiji. Ovakva renta donosi 25 miliona evra štete srpskom budžetu, ali zahvaljujući rudnoj renti, investiraće se dve milijarde evra", rekao je Bačević.

Bačević je, povodom polemika o isplativosti kanala Dunav-Morava-Vardar, ponovio da su svi veliki projekti nailazili na otpor ali da on veruje u projekat, i dodao da se Srbija neće zadužiti zbog kanala.

"Ja sam i očekivao otpor zbog razmera samog projekta, logična su bila pitanja ali stručna javnost nije imala zamerke i studija izvodljivosti je pokazala da je kanal opravdan. Što se novca tiče, mi ćemo problem nedostatka novca rešiti preko koncesije, sa kineskom ili nekom drugom stranom koja bude želela da učestvuje u projektu", rekao je Bačević.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image