• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trošimo sve manje, a tek ćemo da se stiskamo

Izvor mondo.rs

Potrošnja u maloprodajnim radnjama je za 15 odsto manja u prvih pet meseci 2013. godine, a procene su da će u 2014. doći do daljeg pada potrošnje za još pet odsto.

Prosečno srpsko domaćinstvo troši oko 51.930 dinara mesečno, ali se taj iznos menja od grada do grada.

Prema istraživanju Ministarstva trgovine, region južne i jugoistočne Srbije učestvuje sa čak 58,4 odsto u ukupnoj potrošnji domaćinstava, sledi ga region zapadne Srbije i Šumadije, region Vojvodine 48,9 i region Beograda 45,6 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević kaže za "Telegraf" da su ovi podaci alarmanti.

"Dalji pad potrošnje se očekuje zbog inflacije i sve većih dugova građana koji se odnose na vraćanje kredita, plaćanje kamata. Potrošnja domaćinstava dosta je veća od prosečne zarade, tako da situacija nije nimalo sjajna. Građani dosta troše na hranu, ali im sve više odlazi i na obaveze koje imaju prema bankama", navodi Milićević.

Beograd, na primer, ima 560.500 domaćinstava, a prosečna plata je 50.624 dinara. Međutim, mesečno se potroši 60.748 dinara.

Ukupna potrošnja na području Beograda je 181,8 miliona dinara.

Poređenja radi, u Vranju koje broji 25.701 domaćinstvo, ukupna potrošnja je 6,8 milijardi dinara. Vranjanci mesečno zarade 32.928 dinara u proseku a potroše 39.513.

Stanovnici Vranju je determinisana uglavnom kupovinom u velikim centrima van sedišta opštine, smostalnim trgovinskim radnjama i pijacama.

Niš, na primer, ima potrošnju od 26 milijardi dinara. Plata u ovom gradu u proseku iznosi 35.392 dinara a domaćinstava je 88.489.

Niš nema lokalne maloprodajne lance. Nišlije se snabdevaju u velikim lancima i maloprodajne objektima tipa STR i naravno na pijacama.

Novi Sad ima ukupno 126.906 domaćinstava, čija je potrošnja u 2012. bila 42 milijardi dinara.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

bora stankovic

prosecna plata se racuna od zaposlenih, ali koliko ima nezaposlenih, koji i ne ulaze u ovu racunicu, jer nemaju prihod nijedan dinar! zato je i prosek u vranju 32 000, jer ga vade zaposleni u drzavnoj sluzbi eps, poste, telekom, gradska uprava, policija...

Hmmmmm

Najbolje mi Vranje zarade 32000 a potrose 39000. Nesto tu ne valja :D A ovo prosecna plata 50000 dinara? Ne moze to tako izracunajte sve zaposlene pa plus one na birou a i gomila koja nije na birou. Prosecna plata je 20000 mozda i to je samo zbog toga sto ima gomila politicara i lopova, a da ne kazem sto sam cuo da u NS dekan pravnog fakulteta ima platu 5600 evra. Pa vi gledajte kakav je to lopovluk. Nije u redu da neki ne znaju sta ce sa parama a neki se razbacuju. Hteli ste kapitalizam pa eto vam ga!

leo

@Hmmmmm Kako ne shvataš da ovo nema veze sa kapitalizmom? U kapitalizmu ovakve ekonomske anomalije nisu moguće, u njemu nije moguće da državni sektor, koji živi na račun privatnog, ima duplo veće plate. Etatistički način upravljanja bio je odlika socijalizma Sovjetskog tipa, mi idemo u tom pravcu, zato i jesmo iza Albanije. Kapitalizam( ali pravi, zapadnjačkog tipa) je jedini održivi sistem u ekonomskom smislu, zato što tera ljude da se u oštroj konkurenciji bore za uspeh, i time gura ceo svet napred( kroz razne inovacije primenljive u industriji).

special image