• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS nedozvoljeno zaračunavala kamatu?

Izvor mondo.rs

Potrošači optužuju "Elektroprivredu" da je dugove za struju uvećala i do 70 odsto nedozvoljenom metodom zaračunavanja kamate na kamatu. U EPS tvrde da poštuju Odluku Ustavnog suda kojom je zabranjena "komforna metoda."

Dugovi građana za struju uvećani su za 60 do čak 70 odsto, jer je „Elektroprivreda Srbije" zaračunavala kamate na kamatu, što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima, tvrdi za "Novosti" Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša.

On ističe da je EPS zloupotrebio svoj monopol i da veći prihod ostvaruje od naplate kamate, nego od naplate električne energije:

"Našem udruženju potrošača bilo je potrebno skoro deset godina da dokaže da je naplata zatezne kamate "konfornom metodom" koju primenjuje EPS, nezakonita jer je to zaračunavanje kamate na kamatu što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima. Ustavni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su da je ovaj vid zaračunavanja kamate nezakonit i primenom ovog pravnog stava dugovi građana za utrošenu energiju bi se smanjili za najmanje 60 odsto.

DIREKTOR SEKAO STRUJU

Prvi čovek "Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović u četvrtak je bio član ekipe za isključenja struje u Kraljevu. Generalni direktor EPS našao se u ulozi montera u jednoj od tri akcije isključenja električne energije neplatišama.

Ovo udruženje potrošača je uputilo apel Vladi, u kojem traže da se obustavi potpisivanje sporazuma o reprogramiranju dugova za struju, da se zatezna kamata preračunava u skladu sa zakonom, da se obustavi isključivanje električne energije potrošačima dok se ne utvrdi koliki su dugovi.

Profir Živković, savetnik za usluge od opšteg ekonomskog interesa ovog udruženja, kaže da je EPS i u reprogramu dugova, kada je ponudio otpis kamata debelo zaradio i to na štetu potrošača:

"Više od 1.000 tužbi potrošača struje je preko našeg udruženja otišlo Ustavnom sudu. Njihov broj je sigurno veći. Samo jedan primer je račun gde je potrošnja 795 dinara, a 400 dinara su obračunska snaga i trošak javnog snabdevača. Uz kamate ceh ovog potrošača je 1.472 dinara.

U EPS tvrde da poštuju Odluku Ustavnog suda kojom je zabranjena "komforna metoda", već da kašnjenje u naplati računa za struju obračunavaju prema metodi prostog interesnog računa.

"Ocena "Foruma" da su neplaćeni računi za utrošenu električnu energiju uvećani za čak 60 do 70 odsto je krajnje proizvoljna ", tvrde u EPS i dodaju da su popusti koji su dati u reprogramu mnogo veći od iznosa obračunate kamate.

Tagovi

eps

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jasmina

Tacno je da za 10 dana dobijemo ponudu o reprogramu racuna EPS i to dosta uvecan .a kad odememo do saltera za reprogram oni nam poture prvo sudske troskove !

sashko69

Eto zašto sad mogu velikodušno da otpisuju 50% kamate...

milos

Tacno je 100%, moja porodica je zrtva takve manipulacije EPS-a...

special image