• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

D&B: Godina konsolidacije srpske privrede

Ova godina biće za srpsku privredu godina konsolidacije i rebalansiranja, ocenila je najveća bonitetna kuća na svetu "Dan i Bredstrit" (Dun & Bradstreet - D&B), zadržavši za Srbiju u januarskom izveštaju rejting DB5a, što je svrstava u zemlje sa visokim rizikom poslovanja.

Rejting koji D&B dodeljuje ukazuje na rizik poslovnog okruženja u određenoj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu i o isplativosti potencijalnih investicija. Pri njegovom određivanju uzimaju se u obzir pokazatelji kao što su politički rizik, poslovni rizik, makroekonomski rizik i spoljni rizik.

Iako je evidentno da se ekonomija Srbije polako oporavlja, zarade kompanija su i dalje slabe i pristup novim pozajmicama kod banaka im je ograničen, navodi se u saopštenju B&D, uz savet da neizvesno poslovno okruženje nalaže oprez pri produženju kredita srpskim kompanijama.

Kada su u pitanju spoljni rizici, u saopštenju se navodi da izveštaj UN s početka decembra potvrđuje da je saradnja Srbije sa Haškim tribunalom uznapredovala, što je prouzrokovalo da Holandija prekine protivljenje implementaciji trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom i Srbije.

Time je uklonjena glavna prepreka za podnošenje zahteva za kandidaturu za članstvo u EU. Međutim, neuspeh Srbije da uhapsi Ratka Mladića, osumnjičenog za ratne zločine, ostaje i dalje prepreka za integraciju sa EU, navoidi se dalje.

Analitičari D&B smatraju da su se ekonomski i finansijski izgledi u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci stabilizovali. NBS je smanjila referentnu kamatnu stopu od početka oktobra sa 12 na 10 odsto i smanjila obavezne rezerve komercijalnim bankama. Slabost dinara i zabrinutost zbog stabilnosti bankarskog sektora je sprečila ublažavanje monetarne politike uprkos značajnom smanjenju ekonomske aktivnosti (realni BDP u prvoj polovini 2009 je opao za 4,1 odsto u odnosu na prvu polovinu 2008).

Mudra ekonomska politika i podrška MMF-a i drugih multilateralnih organizacija (EU i Svetske banke), kao i vlada drugih zemalja su bili presudni u stabilizaciji ekonomskog i finansijskog sektora.

Povećanjem poverenja investitora, bližom integracijom sa EU Srbija može da poboljša pristup stranom finansiranju čije smanjenje je glavni razlog ekonomskog pada i time ograniči rizik obnavljanja finansijskih tenzija, navodi se u saopštenju, ali se napominje da, čak i po najpovoljnijem scenariju, ekonomski rast verovatno neće biti primetno zabeležen u kraćem periodu, a da će strane investicije i pozajmice, glavni pokretači potrošnje i investiranja do 2008, kao i uslovi na tržištu rada, ostati i dalje oslabljeni.

Po mišljenju analitičara D&B, 2010. će za Srbiju biti godina konsolidacije i rebalansiranja. Slaba potražnja na domaćem tržištu će dovesti do daljeg pada i promene načina trgovanja kao i deficita platnog bilansa.

Banke će se fokusirati na ograničavanje spornih potraživanja nakon nagle ekspanzije pozajmica poslednjih nekoliko godina, dok će vlada i dalje nastojati da smanji budžetski deficit.

Prema januarskom izveštaju, u regionu i dalje najveći rejting ima Slovenija (DB2c), a za njom slede Grčka (DB3c), Hrvatska i Mađarska (DB3d), Bugarska, Rumunija i Albanija (DB4a) i Makedonija (DB4b). Niži rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina, sa dodeljenim rejtingom DB6a.

D&B je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu, koja postoji više od 160 godina. Bonitetne ocene, koje omogućavaju brzo i efikasno smanjivanje poslovnih rizika, nastale su u kompaniji D&B. Trenutno je na Internetu dostupno preko 180 miliona bonitetnih izveštaja iz celog sveta.

(Tanjug)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image