• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kroz objektiv maršala Tita

Izložba "Tito foto", na kojoj će biti predstavljene fotografije koje je načinio nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, biće otvorena od 13. do 28. februara u Muzeju "25. maj" u Beogradu.

Posetioci izložbe biće u prilici da vide kako su izgledali svečani dočeci, proslave i daleki predeli viđeni kroz objektiv maršala Tita, gde je i kako je provodio slobodno vreme, s kim se družio, saopšteno je iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Na izložbi će biti predstavljeni polaroidi i fotografije koji su pre nepunih mesec dana otkriveni u Muzeju istorije Jugoslavije, u materijalu koji je ostao nakon preseljenja Arhiva Josipa Broza.

Materijal čini 473 filma lajka formata i oko 300 polaroid snimaka koji će biti dragocena građa i za dalji rad sociologa, kulturologa, istoričara i drugih stručnjaka, utoliko pre što se ove godine navršava tri decenije od Titove smrti, navodi se u saopštenju.

Bavljenje fotografijom Titu je bio omiljeni hobi. I pored toga što se njime bavio više od četiri decenije ostao je fotograf-amater.

Slikao je sve - morsku obalu, udaljena ostrva, najrazličitije prizore iz prirode, lov, životinje, cveće, predmete u kući, osoblje, a naročito sobarice.

Značajan deo izložbe čine polaroid fotografije, a na taj način Muzej istorije Jugoslavije se pridružuje inicijativama za očuvanje tog fotografskog medija. Kao sredstvo instant fotografije, polaroid se
danas smatra pretečom digitalnih fotoaparata.

Godine 2008. firma "Polaroid" prestala je da proizvodi pakete s fotopapirom i delovalo je kao da će jedan deo tehničke kulture uskoro postati samo daleko sećanje.

Širom sveta, međutim, grupe obožavalaca tog fenomena organizuju izložbe, konkurse i fondacije za njegovo očuvanje. Okupljeni oko inicijative "Nemogući projekat" zakupili su fabriku od "Polaroida" i najavljuju ponovno pokretanje proizvodnje.

(Beta)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pametnjakovic

Opet ovaj Masin Bravar dokle vise???

SERIJE