• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RTS tuži građane zbog pretplate

Broj obveznika koji plaća RTV pretplatu kreće se od 1,4 do 1,58 miliona. Pretplatu uredno plaća između 720 i 780 hiljada građana, dok između 680 i 780 hiljada to čini delimično.

Radio-televizija Srbije planira da u 2010. godini pokrene postupak za prinudnu naplatu RTV pretplate za više od 200 hiljada neplatiša.

Generalni derektor javnog servisa Aleksandar Tijanić, kaže za "24 sata" da je država dužna da, ako zbog lošeg zakona i neefikasnog sudstva nije u stanju da naplati pretplatu od građana, iz republičkog budžeta nadoknadi tu razliku.

"pretplatu ne naplaćuje RTS. već zakon. Ako država nije sposobna to da naplati onda je dužna, prema evropskim zakonima, da javnom servisu doplati do cene pretplate kako bi se obezbedila stabilnost u finansiranju i očuvala nezavisnost televizije" kaže Tijanić.
Broj redovnih platiša opada iz godine u godinu i očekuje se da će taj broj ove godine biti smanjen za najmanje 10 odsto

"BBC naplaćuje 98 odsto pretplate, u Hrvatskoj se naplaćuje 90, a u Srbiji samo 48 odsto. Prošle godine je naplaćeno 50 miliona evra, a ako vam kažem da je 1997. u vreme režima Slobodana Miloševića naplaćeno 140 miliona maraka, onda vam je jasno koliko je država efikasna"- kaže Tijanić.

Prošle godine je pokrenut postupak prinudne naplate za 116 hiljada građana koji neredovno izmiruju obavezu plaćanja pretplate, a javni servis za ovu godinu planira pokretanje više od 200 hiljada postupaka.

Portparol Prvog osnovnog suda Gordana Vuković, kaže za “24 sata” da građani na pokretanje tog postupka imaju pravo prigovora u roku od tri dana i da ako ulože prigovor ceo postupak ide u redovnu proceduru kao tužba RTS-a.

"Ako građanin ne uloži prigovor, rešenje o prinudnoj naplati postaje pravosnažno, a uobičajena procedura je da se vrši popis pokretne imovine ili da se stavi zabrana na raspolaganje platom ili penzijom" kaže Vuković za "24 sata".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image