• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pale kamate na dinarske kredite

Krediti u Srbiji vezani za evro sve su skuplji, ali zato zajmovima u dinarima pada cena, pa se tako kamata na dinarske gotovinske i pozajmice za refinansiranje kreće od 17 do 23 odsto.

"Večernje novosti" pišu da kredite sa ovakvim interesom nude Sosijete ženeral, Erste, Unikredit i Folskbanka.

Ovo i nije mali pad kamate ako se zna da je samo pre nekoliko meseci ona išla i do 40 odsto. Uz sniženu kamatu nudi se i mogućnost fiksne kamate tokom celog perioda otplate, koji može biti i do sedam godina.

Takođe, građanima koji se odluče za dinarske kredite nisu potrebni depoziti, koji kod deviznih idu i do 30 odsto od sume koja se zajmi.

Krediti u dinarima trebalo bi, inače, da budu sve privlačniji i jeftiniji građanima. Na tome insistira i Narodna banka Srbije, koja je za nešto više od godinu dana smanjila svoju referentnu kamatu, koja direktno utiče na formiranje cene ovih zajmova gotovo dvostruko - sa 17,75 na 9,5 odsto.

To bi trebalo da znači da dinarske pozajmice ne mogu biti skuplje od 14 do 17 odsto interesa na godišnjem nivou.

Međutim, najveći broj banaka i dalje ih daje uz kamatu veću od 30 odsto. Zbog toga se i dalje veliki broj građana opredeljuje za kredite vezane za evro, iako je u ovom trenutku valutni rizik ogroman, jer, plate se primaju u dinarima, a rate obračunavaju u evrima, koji stalno raste.

"Građanima čija primanja nisu vezana za evro savetuje se da se, kad god je to moguće, zadužuju u domaćoj valuti i na taj način izbegnu valutni rizik .

Ovo se naročito odnosi na one sa nešto nižim primanjima, kod kojih porast mesečne rate usled skoka evra značajnije povećava kreditno opterećenje i nepovoljno utiče na kućni budžet", rekao je član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Miroslav Rebić.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image