• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Neka rastu ulaganja, a ne potrošnja

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić rekao je danas, dajući pregled trenutnog stanja u monetarnoj i makroekonomskoj sferi, da inflacija u februaru iznosi 3,9 odsto i da će se planiranoj stopi od šest odsto približiti krajem 2010. godine.

"Inflacija u februaru iznosi 3,9 odsto, naš plan za kraj godine je šest, plus-minus dva odsto, a za kraj 2011., 4,5 plus-minus jedan odsto", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare NBS.

U poslednjih devet meseci ukupna inflacija iznosila je samo 0,4 odsto, i pored toga što smo imali povećanje kontrolisanih cena za 15,5 odsto, naveo je Jelašić.

"U prvom tromesečju ove godine rast potrošačkih cena iznosiće oko 2,2 odsto, pre svega kao rezultat rasta cena električne energije i naftnih derivata".

Prema njegovim rečima, 2010. godina doneće oporavak ekonomske aktivnosti.

"Očekuje se povećanje domaće tražnje od 0,9 odsto, ali je jako važno da se finalna potrošnja smanji a poveća investiciona potrošnja", naglasio je Jelašić.

Kretanje kursa dinara prema evru se stabilizovalo, napomenuo je on i dodao da su depresijacijski pritisci na dinar rezultat "sezonskih faktora i smanjenog priliva deviza u banke".

U narednih nekoliko meseci najveći izazov je tekuća potrošnja, rekao je Jelašić.

"Bilo bi jako važno da povećanje plata u javnom sektoru i penzija bude ekonomska a ne politička kategorija, što stoji i u aranžmanu sa MMF", upozorio je Jelašić.

"Problem Srbije jeste smanjena domaća tražnja, ali rešenje ne može da bude povećanje potrošnje, jer za to nedostaje novac, već povećanje javnijh investicija, za šta imamo novac, obezbeđen za Koridor 10 i druge infrastrukturne projekte", naglasio je Jelašić.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image