• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez privatizacije vojnih fabrika

Vlada Srbije ne razmišlja o prodaji ili privatizaciji vojnih fabrika, jer su one od suštinske važnosti za sistem odbrane, a time i za državu, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

On je posle susreta sa rukovodstvom fabrike Krušik i gradonačelnikom Valjeva Zoranom Jakovljevićem ocenio i da, pošto je naša vojna industrija najveća u regionu, treba je razvijati da proizvodi i sofisticiranije vrste naoružanja i opreme.

Šutanovac je rekao da se narednih meseci očekuju novi ugovori vojne industrije za izvoz naoružanja i vojne opreme u vrednosti od više stotina miliona evra sa poslovima ugovorenim nekoliko godina unapred.

Šutanovac je istakao da fabrika Krušik ove godine ima više posla nego u prošloj i to u proizvodnji onih elemenata koji donose veći profit.

On je rekao da se ne razmišlja o preseljenju "Krušika" i dodao da privatni sektor neće moći da ulaže u vojnu industriju ali će imati prilike da bude kooperant u toj proizvodnji navodeći primer "Zastave oružja" iz Kragujevca.

Šutanovac je ukazao da je problem Krušika to što ima dug prema državi za razne fondove i zato sada predstoji da Vlada taj dug konvertuje za vlasništvo u fabrici.



Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar je rekao da Vojska Srbije (VS) nastoji da obezbedi stanove za zaposlene i istakao da "88 odsto pripadnika Četvrtog centra za obuku VS u Valjevu nema rešeno stambeno pitanje".

On je najavio da će u Valjevu, u dogovoru sa rukovodstvom grada biti urađen pilot projekat da se više od 30 hetktara kasarne i poligona "Peti puk" isparceliše na parcele od po pet do šest ari i omogući pripadnicima Vojske i drugih državnih službi da na njima počnu individualnu stambenu izgradnju za koju će biti obezbeđeni krediti.

Po istom principu stanove će tu moći da grade i zaposleni u MUP-u, zdravstvu i školstvu, kazao je Šutanovac.

Na današnjem sastanku je, prema rečima Šutanovca, dogovoreno da se Dom Vojske u Valjevu da na upravljanje gradu, u zamenu za određeni broj stanova.

Šutanovac je precizirao da je procena Poreske uprave da Dom vojske vredi 52 miliona dinara, a da pet stanova, koji se daju, vrede 17 miliona i da će Dom vojske biti predat u vlasništvo Valjeva, tek kad se Vojsci daju stanovi u preostaloj razlici u vrednosti.

On je rekao da će prostor valjevske kasarne "Kadinjača" takođe biti opredeljen za stambenu izgradnju, gde će, slično kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu, građevinsko zemljište biti ponuđeno investitorima u zamenu za izgrađene stanove.

"Na tom prostoru u Beogradu ćemo dobiti 21 odsto izgrađene stambene površine, što u Valjevu verovatno neće biti moguće zbog tržišne vrednosti nekretnina", objasnio je Šutanovac.

Šutanovac je ranije danas u Valjevu položio vence na spomenike pilotu pukovniku Milenku Pavloviću i žrtvama vazdušnih NATO udara na SRJ iz Valjevskog kraja, koji su počeli na današnji dan 1999. godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image