• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer zna ko su kandidati, a neće da kaže

Premijer "otprilike" zna imena potencijalnih kandiata za naslednika guvernera Jelašića, ali ne želi da ih saopšti. U medijima se pojavila lista na kojoj je desetak imena koja se pominju kao mogući kandidati.

Igra oko izbora naslednika guvernera Radovana Jelašića polako se zahuktava. Savet Narodne banke Srbije ima rok od 60 dana da konstatuje da su se ispunili uslovi za (inače po ličnom zahtevu Jelašića neopozivu) ostavku guvernera i da pokrene proceduru pred Skupštinom Srbije.

I dok mediji spekulisu ko bi mogao da zameni guvernera Jelašića, predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, iako otprilike zna imena kandidata za tu funkciju, ne želi da to podeli sa javnošću.

"Otprilike znam ko su kandidati ali ne želim da vam ih saopštim, rekao je on.

Procedura će trajati možda dva, tri meseca ali ćemo relativno brzo znati ko je budući guverner, rekao je premijer novinarima u parlamentu.

Upitan da li smatra da je odgovoran što je guverner NBS Radovan Jelašić podneo ostavku, Cvetković je rekao da je Jelašića pitao da li je na njega vršen pritisak.



Prvo sam ga pitao da li je osetio da vršim neki pritisak na njega i on je apsolutno rekao da nije, naveo je on i dodao da sa Jelašićem ima jako dobre odnose.

Upitan da li je današnja ostavka Direktora nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita Aleksandra Jovića povezana sa ostavkom Jelašića, Cvetković je rekao da misli da one nisu povezane.

"Mislim da to nema veze, i koliko sam čuo on je imao nameru da to uradi i pre nedelju, dve dana. Moguće je da je tad i podneo ostavku ali ne znam da li je to danas obelodanjeno ili je ostavka od danas, znam da se o tome pričalo, ali mislim da te dve ostavke nemaju veze jedna s drugom" naglasio je premijer.



Prvi kandidati

Odmah po neočekivanoj ostavci guvernera pojavila su se prva imena, Gorana Pitića i Vladimira Čupića. Obojica su aktuelni bankari (Sosijet ženeral i Hipo banka) ali i bivši državni službenici, Pitić kao ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom (2000-04) a Čupić kao direktor Agencije za privatizaciju (2001-2003) i savetnik ministra za privredu i privatizaciju.

Lista sve duža

U ovih nekoliko dana lista je značajno proširena pa sada ima gotovo desetak imena. Na njoj su se u drugom talasu našli i Dejan Šoškić, sadašnji predsednik Saveta NBS i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, te njegov kolega sa fakulteta Jurij Bajec, inače savetnik premijera Cvetkovića.
Slede „kandidature“ Dušana Vujovića, glavnog ekonomiste Svetske banke, pa Vesne Arsić, državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i Kori Udovički, bivše ministarke energetike (2003.), guvernerke (2003-04) a sadašnje direktorke regionalnog biroa Programa UN za razvoj (UNDP). Lista se trenutno zaključuje sa imenima Milojka Arsića, nekadašnjeg viceguvernera a sada člana nadzornog odbora NBS-a i Veroljuba Dugalića, sekretara Udruženja banaka Srbije i nekadašnjeg ministra finansija Jugoslavije i SCG (2002-03).

Mogući džokeri

Iako se u medijima njihovim imenima ređe špekuliše kao kandidati bi mogli da se pojave i aktuelna ministarka finansija prof. Diana Dragutinović, koja je na to mesto došla kao viceguverner NBS ali i prof. Đorđe Đukić. Đukić je važio za najozbiljnijeg protivkandidata prilikom reizbora Jelašića 2007 godine a smatra se kao jedan od najvećih stručnjaka za bankarstvo u Srbiji.

Zanimljivo je da je od svih navedenih kandidata samo Dušan Vujović potvrdio da je kontaktiran oko mogućnosti da bude na listi kandidata o kojima će političari voditi kosultacije.

(MONDO/Na slici: Goran Pitić, Kori Udovički, Dušan Vujović, Đorđe Đukić, Vesna Arsić, Milojko Arsić, Diana Dragutinović, Dejan Šoškić, Vladimir Čupić, Jurij Bajec)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image