• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpsko IT tržište palo još 10 odsto

Zajedno sa prošlom godinom to je pad od 40 odsto a zemlja sa takvim tržištem nije naročito interesantna za investitore, a generalno ni progresivna.

Stanje srpskog tržišta informacionih tehnologija u prvom kvartalu ove godineje je loše, što se ogleda u smanjenom broju prodaje računara 10 odsto, izjavio je danas Tanjugu predsednik društva za informatiku Srbije Nikola Marković.

''Loše stanje se ogleda i u smanjenju projekata za razvoj informacionih sistema što negativno utiče na ukupan privredni ambijent u zemlji'', ocenio je Maković pre početka okruglog stola ''Kako zaustaviti opadanje IT tržišta u Srbiji''.

Prema njegovim rečima, zemlja u kojoj tokom dve godine IT tržište opadne 40 odsto ne može se smatrati naročito interesantnom za investiranje, a ona nije ni naročito progresivna jer nosioci razvoja u savremenom svetu su upravo informacione i komunikacione tehnologije.

Marković je podsetio da se tokom prošle godine u svetu pad na tržištu IT kretao između 10 i 15 odsto, ali da već ove godine beleži rast koji u prvom kvartalu iznosi 20 odsto i to najviše u razvijenim zemljama i azijskom regionu.

''Realni uzroci ovakvog stanja na srpskom IT tržištu su pre svega duboka kriza naše privrede, siromaštvo, ali i činjenica da veliki broj menadžera u privredi, kada treba da smanji troškove, to prvenstveno radi u oblasti IT'', ocenio je on.

Marković je kazao da je ovo dosta kontraproduktivno jer se takvim ponašanjem smanjuje konkurentna moć firme i mogućnosti za razvoj efikasnosti.

''Da bi se oživelo IT tržište treba preduzeti odgovarajuće mere, pre svega da država i javna preduzeća više investiraju, da banke daju povoljnije uslove za nabavku računara i informatičke opreme, ali i informatičkih usluga, kao i da stimuliše primenu projekata iz oblasti informatike bonusima, beneficijama i povoljnim kamatama'', zaključio je Marković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image