• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više karticama plaćamo u inostranstvu

Platnim karticama koje su izdale poslovne banke u Srbiji u prethodnih pet godina je obavljeno gotovo sedam miliona transakcija u inostranstvu.

Za to vreme ostvaren je promet koji je premašio 650 miliona evra, saopštio je danas finansijski portal Kamatica.com.

Prateći trend potrošnje platnim karticama u inostranstvu, može se očekivati da će već u 2011. godini potrošnja srpskih građana u inostranstvu samo putem platnih kartica dostići čak milijardu evra, navedeno je u saopštenju.

Iznos prosečne transakcije "srpskim karticama" u inostranstvu je bio oko 90 evra, a kada se za ukupan promet karticama u inostranstvu izračuna prosečna naplaćena provizija, dolazi se do podatka da je u poslednjih pet godina samo na bankarske tarife za korišćenje platnih kartica utrošeno više od 10 miliona evra srpskih građana.

U 2009. godini je ostvaren najveći broj transakcija u inostranstvu do sada i u odnosu na 2008. godinu nešto niži ukupan promet "srpskim" platnim karticama, pa je primetan pad prosečne vrednosti transakcija.

Iako su kriza i niži životni standard uticali na smanjenje prosečne transakcije u inostranstvu, stalni rast korišćenja "srpskih" platnih kartica i ukidanje viza prema zemljama zapadne Evrope su nadvladali negativne efekte, navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, treba imati u vidu da pri korišćenju platnih kartica u inostranstvu poslovne banke naplaćuju više provizije nego što je to slučaj kod korišćenja platnih kartica u zemlji.

Tako se provizije za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu kreću od jedan do tri odsto ili se naplaćuju fiksne naknade od tri do pet evra po transakciji.

Za istu uslugu na šalteru banke u inostranstvu se naplaćuje provizija od tri do pet odsto, odnosno od tri do pet evra po transakciji.

Za plaćanje robe kupljene u trgovinama, za koje se u zemlji ne naplaćuje provizija, u inostranstvu se naplaćuju provizije koje variraju oko jedan odsto.

Prema poslednjim podacima o korišćenju platnih kartica u Srbiji, u prvom kvartalu 2010. godine je oko 2,8 miliona platnih kartica bilo aktivno.

Od ovog broja oko dva miliona čine debitne kartice, 700.000 kreditne kartice i oko 60.000 poslovnih kartica.

U odnosu na 2005. godinu, kada je 1,15 miliona platnih kartica bilo aktivno, ovo predstavlja više nego dvostruko povećanje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image