• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjen spoljnotrgovinski deficit Srbije

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih pet meseci ove godine bio je 2,82 milijarde dolara, što je 11,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Od januara do maja Srbija je izvezla robu u vrednosti od 3,59 milijardi dolara, što čini povećanje od 20,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 6,42 milijarde dolara, što je povećanje od četiri odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosila je 56 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 48,4 odsto.

U prvih pet meseci Srbija je imala značajnu stopu rasta izvoza, koja je pre svega, rezultat izvoza proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i izvoza poljoprivrednih proizvoda. To ohrabruje da će se pozitivne tendencije nastaviti, s obzirom na značaj ovih proizvoda u strukturi našeg izvoza, saopštio je RZS.

Na rezultate izvoza i uvoza u ovom periodu određeni uticaj je imalo i slabljenje dinara, koje je stimulisalo izvoz i učinilo da izvoz brže raste od uvoza.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije, pojedinačno, bile su Bosna i Hercegovina sa 412,8 miliona dolara, Italija - 408,9 miliona dolara i Nemačka - 388,3 miliona dolara.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bile su Ruska Federacija sa 797,1 miliona dolara, Nemačka - 671,2 miliona dolara i Italija - 578,4 miliona dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne razmene.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima ima suficit u razmeni od 491 milion dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Najveće učešće u izvozu Srbije u prvih pet meseci imali su gvožđe i čelik - 364 miliona dolara, obojeni metali - 261 milion dolara, električne mašine i aparati - 196 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih - 173 miliona dolara i povrće i voće - 169 miliona dolara.

Najveće učešće u uvozu imali su nafta i naftni derivati - 509 miliona dolara, prirodni gas - 506 miliona dolara, obojeni metali - 239 miliona dolara, električne mašine i aparati - 239 miliona dolara i drumska vozila - 216 miliona dolara.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 18,7 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image