• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova fabrika u Nišu za auto-delove

U Nišu će biti izgrađena fabrika za proizvodnju auto-delova. Grad Niš bsplatno ustupio zemljište za izgradnju fabrike. Posao za 400 ljudi.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić i predsednik italijanske kompanije "Dajtek" Đulijano Zuko potpisali su sporazum o otvaranju nove fabrike u Nišu, u kojoj će posao naći 400 radnika, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Dajtek proizvodi cevi za protok tečnosti u autoindustriji. Vrednost ove investicije je 12 miliona evra, a potpisnici su najavili da će Dajtek početi gradnju niške fabrike najkasnije u septembru dok će proizvodnju započeti "u drugoj polovini naredne godine".

"S obzirom da Niš ima visoku stopu nezaposlenosti, ovo je lep dan i za Niš i za Srbiju, jer će nakon sporazuma koje smo potpisali sa južnokorejanskom 'Jurom' i italijanskim 'Dajtekom', posao u Nišu naći 2.000 ljudi", rekao je Dinkić.

Ministar je naveo da će Dajtek iz fabrike u Nišu snabdevati Mercedes, Reno, Dženeral motors i Fijat i a da će kompletna proizvodnja direktno ili preko Fijata u Kragujevcu ići u izvoz.

On je dodao da će Vlada preko Nacionalne službe za zapošljavanje finansirati obuku radnika za Dajtek, kao i za južnokorejsku kompaniju Jura.

Jura, takođe kompanija sa sektora autoindustrije, počeće gradnju fabrike u Nišu 19. avgusta.

"Cilj Ministarstva ekonomije je da nastavi da dovodi velike strane kompanije, posebno iz automobilske i elektroindustrije. Trenutno Ministarstvo zajedno sa Siepom pregovara sa 25 firmi iz autoindustrije koje razmišljaju da proizvode u Srbiji", rekao je Dinkić.

Vlasnik Dajteka Zuko precizirao je da će godišnja proizvodnja niške fabrike vredeti od 30 do 35 miliona evra.

"Dajtek ima fabrike po celom svetu, ali retki su slučajevi da naiđemo na ovakvu saradnju, kakvu smo ostvarili sa Vladom Srbije i gradom Nišom", rekao je on.

Gradonačelnik Simonović je dodao da je Niš prvi grad koji je obezbedio besplatno zemljište za velike investitore, što omogućava novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Dajtek je od Grada Niša u radnoj zoni Donje Međurovo dobio besplatno zemljište površine 2,5 hektara.

Ta torinska kompanija ima fabrike u Italiji, Tunisu, Turskoj, Rusiji, Brazilu, Kini i Meksiku i zapošljava ukupno 3.400 ljudi. Njen godišnji obrt je 270 miliona evra.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image