• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I novi guverner zna šta kurs može a šta ne

Guverner u ostavci Radovan Jelašić kaže da će najveći izazov za Dejana Šoškića predstavljati nerealna očekivanja od monetarne politike.

"Od kretanja svetske krize zavisi da li ćemo i mi iz krize izlaziti brže ili sporije, pa je i zbog toga izuzetno važno da se formiraju realna očekivanja", istakao je Jelašić u intervjuu NIN-u.

On je naglasio da je sa budućim guvernerom, a sadašnjim predsednikom Saveta NBS Dejanom Šoškićem imao korektan i profesionalan odnos.

"Ne vidim razloga da ono što smo moji saradnici i ja napravili do sada bude suštinski izmenjeno. U osnovnim stvarima, koja je uloga kursa, šta može, a šta ne može monetarna politika, tu smo bili na istoj talasnoj dužini", istakao je Jelašić.

"Sad, naravno, uvek može i mora da se razgovara o tome da li obavezna rezerva treba da bude manja ili veća, kojom brzinom treba da se smanjuje, u kom pravcu može da se usmeri, ali to su svakako detalji i novi guverner će imati priliku da sam proveri u praksi svoje ideje", naveo je on.

Jelašić je ocenio da će novi Zakon o NBS doprineti da centralna banka može bolje i efikasnije da funkcioniše.

"Ipak, da naglasim, zakon je nužan, ali daleko od toga da je dovoljan preduslov da Narodna banka bude nezavisna institucija, tu će kao i do sada rukovodstvo, to jest njegova spremnost da se odupre pritiscima, imati ključnu ulogu. Sigurno mu neće biti lako", ukazao je on.

Jelašić je istakao i da je zadovoljan stanjem u kome ostavlja monetarni sistem Srbije, posebno bankarski sistem, podsetivši da "bankarski sistem svaka tri meseca prolazi takozvane stres testove koje smo mi ustanovili, a prošao je i one sprovedene u saradnji sa Međunarodnom monetarnim fondom, odnosno Svetskom bankom".

I posle slabljenja dinara za 35 odsto, između septembra 2008. i jula ove godine, imamo nižu inflaciju nego onda kada smo imali jačanje dinara, napomenuo je Jelašić i dodao da se i u Srbiji pokazalo da cene određuje ponuda i tražnja, "a daleko od toga da je kurs ključna determinanta kretanja cena".

On je ocenio da bi bilo jako važno "da se država polako povlači iz subvencionisanja, odnosno da podržava i deli, i levo i desno, i šakom i kapom".

Govoreći o stanju srpske ekonomije, Jelašić je naglasio da ga "plaši to što je vlada ušla u drugu polovinu svog mandata i da je malo verovatno da će sad pokazati neku spremnost za radikalne reforme kad je već nije pokazala na početku".

"Dakle, što se tiče stanja, situacija je sigurno mnogo bolja, pitanje je samo da li će biti spremnosti da se još minimum godinu dana preduzimaju neke nepopularne mere", naveo je on.

Kao jedan od najvećih neuspeha u svom radu na mestu guvernera, Jelašić je istakao da je to "sve ono što se, posle šest godina, tiče odnosa javnog mnjenja prema pitanjima kursa i inflacije".

"Bojim se da i danas mnogi ljudi misle da je inflacija normalna stvar i da je možemo pobediti većim rastom zarada. I dan danas mnogi, uključujući i medije, životni standard povezuju isključivo sa deviznim kursom, a ne sa inflacijom", ukazao je on.

"Što se tiče uspeha, svakako treba istaći događaje vezane za krizu. Mi smo prvi rekli i da će je biti i kakva će ona biti i da nema razloga za strah kad je reč o stabilnosti našeg bankarskog sistema i da nije potreban novac poreskih obveznika", rekao je Jelašić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image