• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrohemija "mirna" u narednih 10 godina

NIS će u narednoj deceniji snabdevati pančevačku Petrohemiju benzinom. Dinkić najavio nova radna mesta.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko potpisali su danas Sporazum o dugorocnoj strateškoj saradnji NIS-a i "HIP Petrohemije", koji će omogućiti da NIS snabdeva "Petrohemiju" primarnim benzinom u narednih 10 godina.

Sporazumom je predviđeno da NIS i "Petrohemija" sprovode uzajamnu isporuku proizvoda i usluga i njime se NIS obavezuje da će "Petrohemiji" isporučivati primarni benzin i mazut, a "Petrohemija" će NIS-u isporučivati aditive za benzine, vodenu paru i pružaće usluge obrade otpadnih voda.

U skladu sa tim sporazumom, NIS će od 1. avgusta "Petrohemiji" isporučivati oko 12.000 tona primarnog benzina mesečno, a nakon puštanja u rad postrojenja za hidrokreking i hidroobradu u Pančevačkoj rafineriji, NIS će povećati isporuku primarnog benzina Petrohemiji na 25.000 do 40.000 tona mesečno.

Ministar Dinkić je istakao da je potpisivanje ovog sporazuma garancija da će u narednih 10 godina "Petrohemija" imati uredno snabdevanje primarnim benzinom, što će omogućiti da ta kompanija ostvari veći profit i da više izvozi.

On je najavio da će do kraja ove godine Vlada Srbije napraviti investicioni program za "Petrohemiju", zajedno sa stručnjacima Petrohemije, NIS-a i jedne svetske kompanije koja će biti angažovana za te poslove, dodajući da je sada pravi trenutak za investicije u hemijsku industriju, jer su cene tih proizvoda dobre na svetskom tržištu.

Dinkić je najavio da će do kraja novembra sa sindikatima biti dogovoreno povećanje plata zaposlenima u toj pančevačkoj fabrici, kao i zapošljavanje novih radnika i inženjera u "Petrohemiji".




"Želimo da na osnovu ovog sporazuma iskoristimo maksimalne kapacitete 'Petrohemije', kako bi mogla da prodaje više robe na inostranom tržištu i da ta kompanija još više poveća svoj, inače solidan nivo izvoza", rekao je Dinkić i napomenuo da je potpisivanje tog sporazuma važno zbog toga što je u svetu zabeležen snažan oporavak hemijske industrije.

Napominjući da je namera Vlade Srbije da trajno reši petrohemijsko pitanje u Srbiji, on je istakao da kada uspešno radi ta fabrika, onda rade i ostale fabrike iz hemijske industrije u zemlji.

Dinkić je rekao da je u razgovoru sa privrednom delegacijom Azerbejdžana, koja je prethodnih dana boravila u Srbiji, zaključeno da je moguće dodatno uposliti kapacitete "Petrohemije" u zajedničkim projektima.

"Naš predlog je da Vlada Srbije zajedno sa kompanijom 'Gaspromnjeft', 'Petrohemijom' i azerbejdžanskom naftnom kompanijom napravi dodatne napore kako bi svi zajedno imali veće koristi", objasnio je Dinkić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image