• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pruga Beograd-Bar – brže je skuplje

Za modernizaciju pruge Beograd-Bar, kojom bi se povećala njena prosečna brzina do 100 kilometara na sat, trebalo bi da se obezbedi 337 miliona evra.

Modernizacija pruge treba da poveća njenu prosečnu briznu do 65 kilometara na sat do 2015, odnosno do 100 kilometara na sat do 2030. godine, saopšteno je danas nakon sastanka komisije koja prati izradu studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti rekonstrukcije te pruge.

Za rekonstrukciju dela pruge koji prolazi kroz Srbiju potrebno je 198 miliona evra, dok je za crnogorski deo pruge neophodno 138,9 miliona evra, rečeno je nakon sastanka trilateralne komisije Crne Gore, Italije i Srbije koja prati izradu studije.

Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar saopštio je da je Crna Gora "rezervisala" deo novca za rekonstrukciju i modernizaciju pruge preko IPA fondova.

Predstavnik Ministarstva infrastrukture Srbije Miodrag Poledica je ocenio da je interes tri države za modernizaciju pruge "nemerljiv" i ukazao da u Srbiji "postoji veliki interes izvozno orijentisane privrede da se roba što pre i kvalitetnije preveze do Luke Bar".

Predstavnici italijanske kompanije "Italfer", koja priprema studiju o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti pruge, saopštili su da će povećanje brzine na pruzi do 100 kilometara na sat skratiti put od Beograda do Podgorice na oko 4,5 sata.

Najveći deo novca za izradu studije, koja bi trebalo da bude završena do oktobra ove godine, obezbedila je italijanska vlada, dok su 400.000 evra obezbedile Crna Gora i Srbija.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image