• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Inflacija niža od očekivane

Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu bila je 4,2 odsto, što je niže od planiranog, a uzrok za to su neočekivani pad cena hrane i niska tražnja.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) u ostavci Radovan Jelašić uputio je pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kome kaže da se očekuje da se u drugoj polovini godine inflacija vrati u okvire dozvoljenog odstupanja od cilja, a krajem godine da se približi cilju od šest odsto.

Jelašić se Cvetkoviću obratio u ime Izvršnog odbora NBS, u skladu sa Sporazumom o targetiranju inflacije kao monetarnoj strategiji, koji su potpisali Vlada Srbije i centralna banka.

Na srednji rok, uz planirane korekcije regulisanih cena, očekuje se da će se inflacija kretati u granicama od 4,5 plus-minus 1,5 odsto u 2011. godini, odnosno od četiri plus-minus 1,5 odsto u 2012, naveo je Jelašić.

Objašnjavajući razloge niže inflacije, on je naveo da je tražnja opala po nekoliko osnova.

Prvo, pad ekonomske aktivnosti, izazvan smanjenjem spoljne tražnje u uslovima svetske finansijske krize, odrazio se na finansijsku poziciju privatnog sektora smanjujući zaposlenost i zarade, ali i ograničavajući mogućnosti investiranja.

Zatim, na smanjenje investicija i potrošnje uticali su i smanjeni priliv iz inostranstva i manja ponuda domaćih kredita, dok je obim prekograničnih kredita čak i smanjen.

Takođe, niži fiskalni prihodi, koji su posledica pada ekonomske aktivnosti, uslovili su restriktivniju politiku dohodaka, što je ostvareno pre svega zamrzavanjem zarada u javnom sektoru i penzija.

Drugi faktor koji je uticao na ostvarenje niže inflacije je neočekivani pad cena hrane, pošto su od juna prošle do juna ove godine cene hrane pale za 1,3 odsto.

Relativno dobra 2009. godina u oblasti poljoprivrede i zadovoljavajuća ponuda poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu doprineli su pojeftinjenju cena tih proizvoda u prošloj godini.

To je, uz nisku tražnju, uslovilo i pad cena industrijsko-prehrambenih proizvoda krajem 2009. i u prvoj polovini 2010. godine.

Efekti tih faktora na proces dezinflacije bili su neočekivano jaki, dok je, sa druge strane, monetarna politika morala da uzme u obzir i još uvek prisutnu visoku neizvesnost, pre svega na finansijskim tržištima.

Dakle, na pad tražnje nije bilo moguće reagovati većim smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima visoke premije rizika zemlje i eventualnih negativnih uticaja još znatnijeg slabljenja domaće valute na finansijsku stabilnost, naveo je Jelašić u pismu.

Izvršni odbor NBS će nastaviti da sprovodi monetarnu politiku u skladu sa postizanjem ciljane inflacije na srednji rok.

Izvršni odbor će pratiti sve relevantne faktore inflacije, procenjivati njihov efekat na inflaciju, identifikovati ključne rizike ostvarenja ciljane inflacije i nastojati da na eventualna odstupanja blagovremeno reaguje.

Ostvarivanje ciljanih stopa inflacije i postizanje srednjoročne stabilnosti cena će dati značajan doprinos ostvarivanju makroekonomske stabilnosti i održivom privrednom rastu i zaposlenosti, navedeno je u pismu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image