• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIS izlazi van granica Srbije

Osnovana kompanija Naftne industrije Srbije i "Njeftegazinkora" ("Zarubežnjeft") za istraživanje i proizvodnju nafte u Srpskoj

Memorandum o osnivanju zajedničkog preduzeća potpisali su generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i opunomoćeni predstavnik kompanije "Njeftegazinkor" Jurij Belov.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (BiH) Aleksandra Bocan - Harčenka i ministra rudarstva i energetike Srbije Petra Škundrića.

U skladu sa potpisanim dokumentom, sfera delatnosti zajedničkog preduzeća biće istraživanje i eksploatacija ugljovodoničkih sirovina na teritoriji Republike Srpske (BiH), navodi se u saopštenju.

Prema preliminarnim procenama obim geoloških rezervi na teritoriji Republike Srpske iznosi oko 50 miliona tona u naftnom ekvivalentu.

U slučaju uspešnih rezultata geološko-istraživačkih radova, čiji je početak planiran za 2011. godinu, eksploatacija nafte i gasa u Republici Srpskoj mogla bi da počne već 2014. godine.

Maksimalna količina proizvodnje na nalazištima može biti dostignuta do 2020. godine i iznosiće do milion tona godišnje.

Očekuje se da će u prvoj fazi realizacije projekta obim zajedničkih investicija u geološko-istraživačke radove iznositi oko 20 miliona dolara.

Kompanije NIS i "Neftegazinkor" već dugo rade u regionu i imaju značajan organizacioni, tehnički i kadrovski potencijal za realizaciju ovog projekta, ističe se u saopštenju.

NIS ima iskustvo realizacije niza sličnih projekata na teritoriji Srbije, a širenje tog segmenta poslovanja kompanije na teritoriju Republike Srpske (BiH) je potpuno u skladu sa strategijom NIS-a za razvoj poslovanja u regionu", izjavio je Kravčenko, koji je i zamenik predsednika Upravnog odbora "Gazpromnjefta".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image