• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje firme 13 dana, zatvaranje 3 godine

Da otvorite firmu u Srbiji treba vam, kako kaže računica Svetske banke, 13 dana. Kada, pritisnuti gubicima, rešite da od tog istog posla odustanete, trebaće vam daleko više i vremena i novca

Podaci Svetske banke, pokazuju da je u Srbiji “put do katanca” dug u proseku - 2,7 godina i odnosi oko 23 odsto kapitala, pišu današnje "Novosti".

Po jednostavnosti zatvaranja biznisa smo 102. među 183 zemlje sveta. Iako u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji ova procedura traje duže - 2,9 godina, odnese 13,5 odsto kapitala. Iz biznisa se izlazi brže u zemljama OECD - 1,7 godina, a troškovi istope 8,4 odsto kapitala.

U Agenciji za privredne registre objašnjavaju da se privredni subjekti brišu iz nekoliko razloga - posle likvidacije ili stečaja, kao posledica statusnih promena privrednog društva ili posle preuzimanja od strane neke druge institucije.

Ni likvidacija, ni stečaj, ne zavise od Agencije za privredne registre, a njihov tok u najvećem delu diktira koliko će se čekati na zvanično zatvaranje.

"U prvoj fazi likvidacioni upravnik podnosi registracionu prijavu pokretanja postupka likvidacije radi objave oglasa poveriocima, a u drugoj se podnosi registraciona prijava za brisanje iz Registra" objašnjavaju u Agenciji za privredne registre.

"Registracionu prijavu brisanja podnosi likvidacioni upravnik, u roku od 15 dana od dana okončanja postupka likvidacije, pri čemu ovaj postupak ne može biti okončan pre isteka roka od 60, odnosno 90 dana od dana kada je objavljen oglas poveriocima."

Da bi se izbrisalo preduzeće u stečaju, stečaj najpre mora da se okonča. Donedavno je, pre stupanja na snagu novog zakona o stečaju, praksa pokazala da on najčešće traje oko tri godine. Nedostatke u starom zakonu o stečaju prepoznaju i stručnjaci Svetske banke.

"Podaci identifikuju nedostatke u Zakonu o stečaju i glavne proceduralne i administrativne prepreke u stečajnom postupku", navodi se u izveštaju “Poslovati 2010”, koji je pisan prošle godine.

"Stopa oporavka izražena je u centima u odnosu na dolar u smislu koliki deo dolara poverioci izvuku od nelikvidnih firmi. U Srbiji poverioci uspeju da povrate četvrtinu duga. Prosek istočne Evrope i centralne Azije je - 31,3 centa na svaki dolar, a OECD zemalja - 68,6", stoji u izveštaju.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image