• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS: Ne štedeti u švajcarskim francima

Kao što je Narodna banka Srbije (NBS) upozoravala građane da se ne zadužuju u švajcarskim francima, ukoliko nemaju i prihode u toj valuti, tako sada poziva na oprez prilikom odluke da se štedi u ovoj valuti.

To treba imati u vidu bez obzira na nešto povećane kamatne stope koje nude neke banke, navodi se u današnjem saopštenju NBS.

"NBS još jedanput upozorava da građani, i kod zaduživanja i kod štednje, ne treba da se rukovode samo visinom kamatnih stopa, već da treba da imaju u vidu devizni rizik koje nose promene kursa i nepredvidivost fluktuacija kursa švajcarskog franka u odnosu na druge svetske valute".

Imajući u vidu volatilnost kursa, koja se kreće u oba smera i činjenicu da je ona kod švajcarskog franka na srednji rok bila značajno izraženija nego, na primer, kod evra, posledice po građane mogu biti iste, ističe se u saospstenju.

Odnosno, kao što im je jačanje švajcarskog franka anuliralo očekivanu korist od nižih kamatnih stopa na kredite odobrene u toj valuti, tako i moguće slabljenje franka u budućnosti može da anulira očekivanu dobit od ponuđenih, trenutno viših kamatnih stopa na štednju u ovoj valuti.

Ukoliko imaju rashode, odnosno plaćanja u dinarima, građani mogu doći u situaciju da iz te štednje ne mogu da ih podmire, kao što sada za mnoge povećane rate uzetih zajmova vezanih za švajcarski franak predstavljaju sve veći problem, piše u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image