• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Ne odmrzavati plate i penzije

Predstavnik MMF-a u Srbiji odbacio ideju minista Mlađana Dinkića o odmrzavanju plata i penzija.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik izjavio je da plate budžetskih korisnika i penzije treba da ostanu zamrznute do aprila 2011. godine, kao što je i predviđeno dogovorom Srbije i MMF-a.

"Odmrzavanje plata i penzija pre predviđenog roka, koje predlaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić, biće tema predstojećih razgovora povodom nove revizije kreditnog aranžmana Srbije sa MMF-om, u avgustu", rekao je Lisovolik novinarima u Privrednoj komori Beograda.

On je istakao da bi povećanje plata i penzija do kraja ove godine uticalo na povećanje budžetskog deficita ukoliko se ne bi povećali porezi, a na šta Vlada sada nije spremna.

Lisovolik je rekao da je optimista kad je u pitanju privredni rast Srbije, ali da srpska privreda neće imati veću korist od globalnog ekonomskog oporavka.

"Srpski brod ne tone, ali je u plićaku", rekao je Lisovolik u Privrednoj komori Beograda na skupu "Srpska privreda godinu dana kasnije - viđenja i preporuke MMF-a za 2011. godinu".

Da bi se na srednji rok obezbedio održiv privredni rast, prema rečima Lisovolika, biće neophodno donošenje mnogo teških političko-ekonomskih odluka.

"U Srbiji ima dovoljno kvalitetnih ljudi da bi se sprovele teške poreske i strukturne reforme", istakao je Lisovolik i dodao da je zbog toga optimista da će "srpski politički brod dobiti optimalnu krstareću brizinu za plovidbu".



Lisovolik je preporučio da se budući privredni rast zasniva na porastu izvoza i kapitalnih investicija, ali i štednji u javnoj potrošnji koja podrazumeva da plate budžetskih korisnika i penzije ostanu zamrznute do aprila 2011. godine.

"Zarmzavanje plata i penzija pogađa najsiromašnije građane, ali zato treba da se pojača socijalna politika", rekao je Lisovolik.

"Izazovi sa kojima se suočava Srbija su, kako je naglasio, velika zaduženost privrede, porast ukupnog spoljneg duga i nedostatak poverenja u domaću valutu", rekao je Lisovolik.

Monetarna politika, kako je dodao, i ubuduće treba da bude usmerena na kontrolu inflacije, fleksibilan devizni kurs i podsticanje kreditiranjau dinarima.

"Unapređenje poslovnog okruženja i oživljavanje privatizacije, ali ne po svaku cenu, doprinelo bi privlačenju stranih investicija u Srbiju", rekao je Lisovolik.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image