• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koridor 10 preduslov za dolazak investitora

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je danas da je pristup saobraćajnom Koridoru 10 presudan za dolazak investitora.

On je dodao da je glavni zadatak države da gradovima poput Kruševca, Kragujevca, Vranja i Šapca obezbedi modernu vezu s tom saobraćajnicom.

Nedostatak investicija u pojedinim lokalnim sredinama nije "pitanje kvaliteta lokalnih samouprava, već njihova pozicija u odnosu na Koridor 10", kazao je Milosavljević u Kruševcu na svečanosti polaganju kamena temeljca za poslovni kompleks preduzeća Genim.

"Kruševac je višedecenijski industrijski centar Srbije sa kvalifikovanom radnom snagom, sa ogromnim resursima i mislim da je upravo to ta karika koja nedostaje", rekao je Milosavljević uz ocenu da je Kruševac trenutno "u redu gradova koji su po broju nezaposlenih među najgorima u Srbiji".

Na pitanje na čemu bazira optimizam koji je pokazao u nedavnoj izjavi da je Srbija na izmaku kriznog perioda i da će standard građana rasti, Milosavljević je kazao da tu konstataciju temelji pre svega na kretanju vodećih ekonomskih indikatora od početka godine.

"Imamo oko 7,5 odsto rast industrijske proizvodnje u prvih pet meseci u odnosu na isti period 2009, bruto domaći proizvod je u prvom kvartalu povećan za nešto manje od jedan odsto, očekujemo da će do kraja godine taj rast biti dva odsto, preko 20 odsto raste izvoz, prosečna zarada se drži na 33-34 hiljade i sve su to pokazatelji da nam dolaze malo bolji i lakši dani", precizirao je Milosavljević.

Dodao je da je Srbija uspela da prebrodi velika iskušenja i da na velike izazove odgovori na najbolji način, "pre svega ostajući disciplinovana, ne trošeći više od onoga što proizvodi i ne zadužujući se nepotrebno".

"Ako uporedite danas stanje u Srbiji sa Grčkom koja povlači više od stotinu milijardi dolara pomoći, Bugarskom, Rumunijom, imamo najstabilnije ekonomske performanse. Još uvek je to nedovoljno, još uvek ljudi teško žive, trebaće vreme da se taj standard podigne i uproseči i to je već razlog za optimizam", ocenio je ministar Milosavljević.

Milosavljević je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da na prodaju kompanije Delta Maksi gleda kao na ulazak jednog evropskog lidera u trgovini na tržište Srbije.

"Belgijska grupacija 'Delez' je prisutna u desetak zemalja, u svakoj zemlji je među liderima i ja sam siguran da će, pored cene koju će platiti za Delta Maksi oni još investirati, doneti nove proizvode, doneti veću bitku za potrošača. U svakom slučaju, svuda tamo gde prostoji maloprodajna mreža Delte, to će značiti novi iskorak i boljitak za potrošače", zaključio je on.

Kompanija Genim danas je u Kruševcu, na placu nekadašnje firme Cepak koja je u međuvremeno otišla u stečaj, započela izgradnju proizvodno-poslovnog objekta površine 1.300 kvadrata u kome će biti smešteni pogoni za proizvodnju toplih napitaka od kafe i skladište proizvoda na bazi kafe koje uvozi.

Objekat bi, prema najavama vlasnika Igora Živkovića, trebalo da bude završen do novembra, a u njemu će raditi dvadesetoro zaposlenih.

Genim u Kruševcu posluje pet godina, prvenstveno kao uvoznik espreso kafe, a od prošle godine i kao proizvođač napitaka, a robu plasira na tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image