• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić: Za projekte na Dunavu 500 miliona evra

Evropska komisija je u pripremu Dunavske strategije uključila srpske projekte obnove sistema Dunav-Tisa-Dunav i prerade otpadnih voda Beograda.

Projekti bi bili finansirani sa po 500 miliona evra.

To je juče izjavio potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić koji je predvodio srpsku delegaciju u razgovorima Evropske komisije i podunavskih zemalja o projektima ekonomskog, saobraćajnog, ekološkog i kulturno-turističkog razvoja Dunava, kao evropskog koridora 7.

U Beogradu će se u septembru održati međunarodni sastanak o Dunavu, koji će otvoriti evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han i predsednik Evropske investicione banke Filip Mejstat, naveo je Đelić.

Potpredsednik srpske vlade je istakao da će za sistem Dunav-Tisa-Dunav, prečišćavanje voda Beograda i druge srpske projekte već do 2013. moći da se dobiju sredstva iz programa EU.

Ali je presudno važno to što će uključivanjem u Strategiju Dunava Srbija dobiti mogućnost da u idućem budžetskom razdoblju EU od 2014. do 2020. povuče i nekoliko milijardi evra za projekte koji su u Srbiji vezani za Dunav.

EU će u decembru usvojiti konačni vid Dunavske strategije.

Srpska delegacija je Evropskoj komisiji i podunavskim partnerima predstavila projekat izgradnje multimodalnog centra na Dunavu u Srbiji, koji bi značio izgradnju najveće rečne luke između Konstance i Beča, železničkog, drumskog i vazdušnog transportnog čvora.

Taj centar bi se gradio na potezu između Smedereva, Beograda i Novog Sada, a iskustvo je pokazalo da to uvek privlači velike investicije.

Izdejstvovano je, takođe, da se u predviđene projekte uključi i mogućnost da Radiotelevizija Vojvodine postane medijski partner cele Dunavske strategije, projekta afirmacije Dunava kao kulturnog i turističkog pravca.

Dogovoreno je i da Srbija zajedno s EU razradi projekat zaštite prirodne sredine u slivu Dunava.

Đelić je ukazao na to da je EU za već usvojenu, a u odnosu na Dunav znatno skromniju, Baltičku strategiju obezbedila preko 50 milijardi evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image