• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berluskoni bi sa "Fijatom" da priča o Srbiji

Premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio danas da "Fijat" može da proizvodi automobile gde smatra da mu to odgovara, ali da vlada želi da u razgovorima razmotri njegovu najavu da će novi model minivana proizvoditi u Srbiji, umesto u Italiji.

"U slobodnoj ekonomiji i slobodnoj zemlji neka industrijska grupacija je slobodna da smesti svoju proizvodnju gde god smatra da joj odgovara", rekao je Berluskoni na konferenciji za novinare, posle sastanka s predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom.

"Nadam se, međutim, da se ovo ne događa na štetu Italije ili 'Fijatovih' radnika", dodao je on.

Kako je izjavilo više italijanskih ministara "u ovom kriznom momentu... nije prijatno čuti kada se priča o izmeštanju. Moramo da zatražimo i od vlade i od države da se angažuju kako bi favorizovali rast i razvoj, a tek potom da razmišljaju o proizvodnji u inostranstvu.

"To je nedopustivo", izjavio je ministar za evropska pitanja Andrea Ronki.

Kako prenose mediji, predsednik Fijata Serđo Markijone je najavio da će ta kompanija proizvodnju novih modela "fijat ideja" i "lanča muza" prebaciti u Srbiju zato što je u Italiji imala problema sa sindikatima, a u Kragujevcu može da obezbedi nesmetanu i sigurnu proizvodnju.

Italijanski ministri ocenjuju da "to liči na letnju doskočicu ili prisilu", ali se najavljuje vrlo čvrst otpor Fijatovoj ideji da se ta mogućnost konkretizuje.

U intervjuu koji danas objavljuje Stampa, potpredsednik Privredne komore za izvoz Adolfo Urso ocenio je Fijatove namere da proizvodi novi model automobila u Srbiji kao "neprilične" i pozvao na obnavljanje pregora.

Ministar pravde Roberto Kalderoli i član populističke Severne lige, ocenio je da niko ne može da koristi državnu pomoć, ubire profit "i da zatim ode a da ne plati račun".

Savetnik u Ministarstvu ekonomije Srbije Aleksandar Ljubić ocenio je da investicija Fijata u Srbiju neće biti ugrožena zbog protivljenja italijanskih ministara da se proizvodnja dva nova modela automobila premesti u Kragujevac.

On je kazao agenciji Beta da izgradnja fabrike i tehnologija koja će biti primenjena ne zavisi od vrste modela koji će se praviti u pogonima u Srbiji.

"Nemamo nameru da se mešamo niti da komentarišemo izjave italijanskih ministara, niti da komentarišemo modele jer se Vlada Srbije ne bavi prizvodnjom automobila", kazao je Ljubić, koji je i predsednik Upravnog odbora Grupe Zastava vozila.

Zajedničko preduzeće Fijata i Vlade Srbije, istakao je, trenutno u Kragujevcu pravi jednu od najmodernijih fabrika automobila u ovom delu Evrope, a odluku koji će se model pravti prepuštamo partnernima iz Fijata.

"Sigurni smo da će Fijat, na čelu sa Serđom Markijoneom, moći da izabere dobar model", kazao je Ljubić.

On je naglasio da je Vlada Srbije pozdravila jučerašnu odluku Fijata o proizvodnji dva modela automobila u Srbiji i dodao da bi pozdravili odluku i da su u pitanju bili neki drugi modeli.

Odlukom Fijata, istakao je, potvrđeno je da će biti investcija, kao i rok za početak proizvodnje krajem 2011. godine i količina vozila koja će se proizvoditi u Srbiji.

U ovom ternutnku najbitnije je da se pokazalo da su uslovi koje Vlada Srbije stvara za investitore dobri, o čemu, prema njegovim rečima govori i to što 20 kompanija trenutno čeka na ugovora o proizvodnji automobilskih delova u Srbiji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image