• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvoz u Rusiju povećan za 41 odsto

U prvoj polovini ove godine zabeležen je značajan rast izvoza robe iz Srbije u Rusku Federaciju, u visini od 41 odsto, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Ukupna robna razmena Srbije i Ruske Federacije je u prvih šest meseci iznosila 1,163 milijardi dolara, beležeći blago povećanje od oko šest odsto u odnosu na isti period 2009.

Izvoz iz Srbije povećan je za 41 procenat u odnosu na isti prošlogodišnji period i njegova nominalna vrednost iznosi 207,42 miliona dolara.

Uvoz stagnira i ima neznatno povećanje, sa ukupnom vrednošću od 955,4 miliona, a deficit Srbije u trgovini sa Rusijom bio je 748 miliona dolara.

Rusija je sedmi partner Srbije u izvozu, sa učešćem od 4,7 procenata, a prvi u uvozu sa 12,3 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 21,7 procenata.

Najzastupljeniji proizvodi u našem izvozu su podni pokrivači i ploče, sveže jabuke, lekovi, akumulatori, pneumatske gume, šipke, profili od bakra i nameštaj, a u uvozu energenti, odnosno nafta i gas, koji učestvuju u uvozu sa 75 do 80 procenata, što je i glavni uzrok stalnog deficita na srpskoj strani.

Privrednu saradnju Srbije i Rusije karakteriše međusobna bescarinska trgovina za približno 95 procenata robe iz Carinske nomenklature, prema Sporazumu o slobodnoj trgovini.

Formiranjem Carinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana i jedinstvenim odnosom prema Srbiji, očekuje se dalja liberalizacija trgovine i smanjenje liste roba izuzetih iz sporazuma, saopštio je Odbor PKS za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Kako se podseća, 28. avgusta se navršava deset godina od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image