• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Big mek indeks: Evro precenjen prema dolaru

Prema "Big mek indeksu" britanskog nedeljnika "Ekonomist", evro je precenjen prema dolaru za 16 odsto, dok je kineska valuta juan potcenjena 48 odsto.

"Ekonomist" kao mernu jedinicu uzima cenu hamburgera "big mek" u "Mekdonaldsovim" restoranima brze hrane širom sveta i objavljuje "Big mek indeks", na bazi kojeg se može proceniti koje su valute precenjene, a koje potcenjene.

"Big mek" u SAD košta 3,73 dolara, a u zemljama zone evra u proseku 4,33 dolara, iz čega proizlazi da je evro precenjen za 16 odsto.

Popularni sendvič je najskuplji u Norveškoj, 7,20 i Švajcarskoj, 6,19 dolara, a najjeftiniji je u Argentini, 1,78 i Hong Kongu, 1,90 dolara.

Na osnovu cene "big meka" u Kini od 1,95 dolara, "Ekonomist" zaključuje da je kineska valuta juan potcenjena 48 odsto u odnosu na dolar.

Nedeljnik "Ekonomist" objavljuje "Big mek indeks" od 1986. godine. Taj ekonomski pokazatelj proizlazi iz teorije pariteta kupovne snage, prema kojoj bi isti proizvod preračunat po valutnom kursu u različim zemljama trebalo da košta isto. Zbog toga je moguće poređenjem lokalnih cena hamburgera pokazati nivoe cena u pojedinim zemljama.

Međutim, autori istovremeno upozoravaju da taj pokazatelj nije precizan indikator kretanja valuta. Cena hamburgera, naime zavisi od lokalnih troškova, kao što su cena iznajmljivanja prostora i zarade personala, koji se u velikoj meri razlikuju zavisno od zemlje i obično su niže u siromašnijim zemljama.

Ako se indeks primeni na Srbiju, gde "big mek" košta 210 dinara, što je prema srednjem kursu Narodne banke Srbije 2,57 dolara, proizlazi da je dinar potcenjen 31 odsto prema dolaru.

Najpribližnije cene su u Indoneziji - 2,51 dolar i Poljskoj - 2,60 dolara.

(Tanjug)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Somi

Na slici nije big mek

special image