• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Zakon o trgovini

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o trgovini, koji uređuje uslove i način za obavljanje trgovine na jedinstvenom tržištu Srbije i zaštitu od nepoštene tržišne utakmice.

Zakon bi, prema rečima predlagača, trebalo da obezbedi stabilno i snabdeveno tržište uz što manje mešanje države u trgovinu.

Propisano je da se trgovina obavlja slobodno na tržištu, a zabranjena su ograničenja slobode obavljanja trgovine.

Uvodi se zabranja svakog oblika diskriminacije u pogledu uslova za obavljanje trgovine ili narušavanja ravnopravnosti trgovaca na tržištu.

Zakon uređuje sistem zaštite privrednih subjekata od akata samovolje uprave, a novina je i da će deo inspekcijskog nadzora obavljati jedinice lokalne samouprave posredstvom komunalne inspekcije.

Trgovci su, kako je utvrđeno, dužni da u tržišnoj utakmici postupaju pošteno i ne nanose štetu drugim trgovcima i kupcima, kao i u javnom interesu u skladu sa poslovnim moralom i dobrim poslovnim običajima.

Zakon definiše preciznu podelu prema mestu trgovine na - trgovinu u prodajnom objektu i trgovinu izvan objekta, a novina je i definisanje svih trgovinskih formata koji postoje na tržištu - hipermarketa, šoping molova, autleta, diskonta, tržnih centara.

Propisani su i uslovi za obavljanje trgovine na malo, tako da je uvedena obaveza isticanja deklaracije, poslovnog imena, radnog vremena trgovca, kao i isticanje cena na lako uočljiv način.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image