• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepričava: Počeli radovi na "Koridoru 11"

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić svečano je danas označio početak radova na izgradnji dela "Koridora 11" od Lajkovca do Uba, u dužini od 12,6 kilometara.

Mrkonjić je naglasio da je time počelo ostvarivanje "dugogodišnjeg sna" o povezivanju Srbije i Crne Gore savremenim autoputem.

Na svečanosti u selu Nepričava, u opštini Lajkovac, gde su počeli radovi u prisustvu velikog broja građana tog kraja, Mrkonjić je rekao da je u naredne četiri godine planiran završetak autoputa od Beograda do Čačka, koji je deo magistrale ka južnom Jadranu.

On je dodao da je potom, u sledeće četiri godine, planiran završetak deonice do Bara, odnosno do Boljara sa srpske strane, jer je Crna Gora već počela da gradi svoju deonicu saobraćajnice prema Baru.

Pored Koridora 10, Vlada Srbije je uvrstila izgradnju autooputa ka južnom Jadranu, odnosno "Koridora 11", kako ga je nazvao predsednik Srbije Boris Tadić, u svoj prvi prioriotet, kada je reč o izgradnji infarstrukture, istakao je Mrkonjić i ukazao da ta saobraćajnica ima regionalni značaj.

Kako je Mrkonjić objasnio, kada ta saobraćajnica bude završena, povezivaće Srbiju sa okolnim zemljama, i to sa četiri koje su već članice Evropske Unije i sa pet koje to još nisu.

Ministar za infrastrukturu je naglasio da je budući "Koridor 11" veoma značajan za oko pet miliona stanovnika Srbije, koji gravitiraju toj saobraćajnici.

On je najavio da do kraja godine treba da se započne gradnja još dve deonice, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Njihova izgradnja biće finasirana iz budžeta Srbije, ili inostranim kreditima, a postoji i mogućnost da se finasiranje poveri izvođačima radova iz inostranstva, rekao je Mrkonjić.

Radove na deonici od Lajkovca do Uba izvodi konzorcijum domaćih firmi, koje predvodi Preduzeće za puteve Beograd, "Putevi Užice" i beogradski "Planum", a predračunska vrednost radova je oko 7,3 milijarde dinara.

Na 12,6 kilometara ove deonice biće izgrađeno 12 mostova. Planirano je da na projektu radi više od hiljadu radnika, a rok za završetak posla je 17 meseci.

U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo-Beograd na autoput Beograd-južni Jadran.

U tri lajkovačka sela, kroz koja prolazi trasa autoputa, završena je eksproprijacija zemljišta u dužini od jednog kilometra, a poslovi će biti nastavljeni na još tri kilometra.

Autoput u opštini Ub će ka Lajkovcu proći kroz četiri sela u dužini od osam kilometara, a do sada je uređeno oko dva kilometra zemljišta za izgradnju njegove buduće trase.

U toj opštini će zbog izgradnje autoputa Beograd-južni Jadran, od Uba do Lajkovca, morati da budu iseljena i pojedina domaćinstva u selu Ruklade, što poskupljuje i otežava eksproprijaciju.

Ar zemlje plaća se od 100 do 300 evra zavisno od toga da li je u pitanju poljoprivredno ili građevisnki izgrađeno zemljište. Tu cenu plaća i RB "Kolubara" za potrebe širenja površinskih kopova uglja.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image